Архів новин

03 декабря 2015

Інформація щодо попередження техногенної катастрофи внаслідок підтоплення шахтними водами

За наявною інформацією 02.09.2015 внаслідок аварії на шахті «Первомайська» (м. Первомайськ), зупинений водовідливний комплекс, шахта підтаплюється. Ремонт не проводиться, шахтні води будуть через певний час перетікати на закриті шахти «Голубівська», «Родіна» імені С.М.Кірова. Через певний час (за розрахунками гідрогеологів червень-липень 2016 року) відбудеться підтоплення Стаханівсько-Брянківського регіону, закритих шахт Кіровської групи, а також виробок працюючих на контрольованій території шахт «Золоте», «Карбоніт» і «Гірська» ДП «Первомайськвугілля». Це означає, що може виникнути надзвичайна ситуація техногенного характеру, оскільки шахтні води забруднюють водоносні горизонти, розмивають родючі шари ґрунту, витісняють на поверхню шахтний газ метан.

Оптимальним рішенням вказаної проблеми є ремонт водовідливного комплексу шахти «Первомайська» (м. Первомайськ), однак через відсутність доступу до нього, коштів на проведення ремонту, закупівлю обладнання та обслуговування об’єкту, прийнято рішення розширяти існуючий водовідливний комплекс шахти «Золоте» ДП «Первомайськвугілля». За попередніми розрахунками для реалізації цього проекту необхідно близько 40 млн грн без урахування монтажних та інших робіт. 

Враховуючи соціальну значимість проблеми, в облдержадміністрації 18.11.2015 проведено нараду з питання попередження техногенної катастрофи внаслідок підтоплення шахтними водами, на якій були присутні керівництво ДП «Первомайськвугілля», силових структур, облдержадміністрації та представників Сєвєродонецької філії ОБСЄ.

За результатами наради облдержадміністрацією надіслано звернення до народного депутата України Геращенко І.В., голови державного агентства з питань відновлення Донбасу Черниша В.О., секретаря Ради національної безпеки і оборони України Турчинова О.В., заступника голови спеціальної моніторингової групи ОБСЄ в Україні Хуга А. з клопотанням порушити питання щодо відновлення роботи водовідливного комплексу шахта «Первомайська» та визначення джерел фінансування цих робіт на засіданнях Тристоронньої контактної групи у м. Мінську, Ради національної безпеки і оборони України.

В той же час на шахті «Золоте» ДП «Первомайськвугілля» вже сьогодні ведуться роботи з розширення водовідливного комплексу за рахунок власних коштів підприємства та силами шахтарів.

На складі закритої шахти «Родіна» (м. Золоте-4) знаходяться необхідні для виконання робіт матеріали (труби ), тому за попередньою домовленістю  з сектором С, керівництвом штабу АТО з 28 листопада до 2 грудня 2015 року здійснювалось розмінування території шахти «Родіна» з метою їх вивезення .

Станом на 17.00 годину 02.12.2015 роботи з розмінування та вивезення матеріалів завершені.

Питання попередження техногенної катастрофи знаходиться на постійному контролі в облдержадміністрації.

«Музей на крилах» завітав до Кремінської районної бібліотеки.

«Музей на крилах» завітав до Кремінської районної бібліотеки.

1 грудня  до  літературної вітальні Кремінської центральної районної бібліотеки завітали та зручно розташувались  крилаті експонати «Музею на крилах», урочисте відкриття якого відбулося 21 листопада у чоловічому Свято-Сергіївському монастирі (м.Кремінна), який було створено  за підтримки  волонтерської  організації «Громадянський Корпус» (президент Р.Солодкий).

 Організація « Громадянський Корпус» підтримала  ідею десятирічної Полінки Туфекчі  учениці Кремінської школи  гімназії  та ініціювала створення музею янголів «Музею на крилах», організатори якого збирають фігурки янголів з різних куточків України та інших країн світу. Дівчинка  каже, що війна розпочалася через те, що янголи залишили цю землю. «Я сказала мамі, що від нас відлетіли всі янголи, тому в Луганській та Донецькій областях почалася війна. А коли янголи повернуться - знову настане мир. Тому мені захотілося повернути янголів до нашого міста, зібравши їх з багатьох куточків світу», - говорить Полінка.

Від війни у нас така вже втома!

Янголи! Благаю! Повертайтеся додому! – ці рядки написала Полінка.

А мама її Олена Стеценко стала організатором і керівником проекту.

Перші експонати подарувала сама Полінка – дівчинка віддала свою власну колекцію янголів. Ініціативу підхопили жителі Луганщини, які протягом останнього року мешкають у різних куточках України, бо для них це стало можливістю передати на рідну землю хоч маленьку, але звісточку миру. Є подарунки з Чехії,  Італії, Польщі, Білорусії, Прибалтики,  Азербайджану та ін.

Організатори Музею на крилах звернулися до небайдужих українців по всьому світу з проханням подарувати янголів у колекцію та іменні цеглинки до фундаменту майбутнього музею. Музей має перетворитися на культурний і духовно-просвітницький центр для дітей, в якому проводитимуться тематичні вечори, спектаклі, майстер-класи. У музеї діти зможуть дізнатися про місця, звідки в колекцію були надіслані янголи – і це вивчення «ангельської» географії України допоможе її об’єднанню.

Елеонора Поліщук: «Ми будемо робити все від нас залежне, аби жінки від насильства страждали якомога менше»

На щотижневому брифінгу для ЗМІ в ОДА директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук розповіла про вкрай актуальну зараз для нашого регіону тему – ґендерно обумовленого насильства, тобто насильства проти жінок за ознакою статі. 


Ця проблема гостро постала саме останнім часом, коли на Донбасі відбуваються події, пов’язані з неприхованою військовою агресією проти нашої країни.

 

Елеонора Поліщук зазначила, що сьогодні на центральному рівні розробляються нормативно-законодавчі документи, які будуть відповідати європейським стандартам новітнього часу, зокрема, поняттю насильства. Так, наприкінці серпня вийшов Указ Президента України «Про затвердження Національної стратегії у сфері прав людини», що зумовлений необхідністю вдосконалення діяльності держави, створення дієвого механізму захисту в Україні прав і свобод людини, вирішення системних проблем у зазначеній сфері.

Соціальна справедливість має бути головним пріоритетом державної політики, - Мінсоцполітики

Як відомо, гуманізм суспільства проявляється в тому, як держава ставиться до дітей, людей похилого віку, інвалідів, до тих, кому особливо важко в житті. Проголошений 3 грудня 1992 року Генеральною асамблеєю ООН Міжнародний день інвалідів призваний звернути увагу кожного з нас до проблем людей з обмеженими  можливостями. Цей день нагадує нам про те, що суспільство зобов'язане піклуватися про тих, хто має потребу в сприянні й підтримці. А таких в Україні – саме неповносправних людей - налічується майже 2,6 млн осіб.

 

Про те, як і що держава, котра прагне сповідувати європейські цінності, зробила для них конкретно у 2015 році – розмова з Міністром соціальної політики Павлом Розенком.

 

- Павле Валерійовичу, напевно для Уряду, і зокрема для Мінсоцполітики, відзначення Міжнародного дня інвалідів – це насамперед привід осмислити зроблене та визначитися із кроками на найближчу перспективу, аби люди з особливими потребами якнайшвидше відчули себе рівними у суспільстві. Про які реальні досягнення можна говорити вже зараз?

 

- Про людей, які потребують особливої уваги суспільства і підтримки, необхідно згадувати не лише в день, окреслений в календарі, а щоденно. Саме цим принципом ми керуємося в роботі Міністерства соціальної політики, яке я представляю. Щодня ми працюємо над тим, щоб соціальна справедливість була не лише красивими словами, а головним пріоритетом державної політики. Аби поліпшити рівень соціальної захищеності людей з інвалідністю, держава спрямовує значні бюджетні кошти на підвищення розмірів пенсій та допомог. 

У Луганській області проходить обласний етап Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства»

Про проведення на Луганщині обласного етапу Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» повідомила на брифінгу для ЗМІ в ОДА директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук.

 

Задля привертання уваги широкого кола громадськості до проблеми насильства, формування нетерпимого відношення до його різних проявів щорічно в нашій країні з 25 листопада до 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». Луганська область завжди була активним учасником цього заходу, а в цьому році в умовах напруженої військово-політичної ситуації до нього особливе ставлення. Протягом акції на всіх територіях області проводяться тематичні «круглі столи», конференції, семінари, тренінги, а нестандартні соціальні заходи, на кшталт, флеш-моби, скоріше привернуть увагу громадськості до цієї проблематики. 

Вакцину від Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) у повному обсязі доставлено до всіх міст та районів області

Сьогодні, 3 грудня, заступник начальника управління з організації надання медичної допомоги населенню Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Іллона Карпенко разом з головною медичною сестрою Сєвєродонецької міської багатопрофільної лікарні Валентиною Токар провела обласну нараду для медичних працівників з питань організації та проведення в області ІІ раунду імунопрофілактики поліомієліту.

У Сєвєродонецьку пройшла нарада щодо питань поставок деревини для будівництва та ремонту фортифікаційних споруд

У Сєвєродонецьку під головуванням голови Державного агентства лісових ресурсів України Олександра Ковальчука пройшла узгоджувальна нарада з питань поставок деревини для будівництва та ремонту фортифікаційних споруд, а також дров військовим підрозділам які приймають участь в проведенні антитерористичної операції. У нараді взяли участь заступник голови Луганської облдержадміністрації Юрій Клименко, представники Міністерства оборони, Донецької обласної ВЦА, а також начальники Донецького, Луганського та Харківського обласних управлінь лісового та мисливського господарства.

Луганський спортсмен – призер всеукраїнських змагань зі скелелазіння

З 26 по 29 листопада у Харкові відбулися Всеукраїнські змагання зі скелелазіння серед юніорів, юніорок, юнаків та дівчат. 

Луганську область представляли 6 спортсменів: Олексій Мишко, Дар’я Мостова, Марія Дзюбенко, Софія Чайка, Наталя Касьянова та Ксенія Король.

Епізоотична ситуація зі сказу у Луганській області значно ускладнилася

Про це йшлося на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Луганській обласній державній адміністрації, яке пройшло 2 грудня під головуванням заступника голови облдержадміністрації Хлякіна Сергія Анатолійовича. 

В останні роки епізоотична ситуація зі сказу в Україні та зокрема в Луганській області викликає занепокоєння.