Архів новин

04 февраля 2019

Український культурний фонд оголосив нові грантові програми на 2019 рік

Програми запускатимуться поступово, протягом першої половини 2019 року. Спільний бюджет грантів становить 641 мільйон гривень.

Пешими програмами, на які вже відкрито реєстрацію, стали:

Вступила в силу загальнонаціональна оцінка земель за межами населених пунктів

У січні набула чинності загальнонаціональна нормативна грошова оцінка земель сільськогосподарського призначення, завдяки якій зникає необхідність складання технічної документації з нормативної грошової оцінки для окремих ділянок сільськогосподарського призначення.

Грошову оцінку земель сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів було проведено протягом 2018 року на площі у 35 млн га згідно з постановою Кабінету Міністрів України «Про проведення загальнонаціональної (всеукраїнської) нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення» № 105.

5 лютого розпочинається реєстрація на ЗНО-2019

Реєстрація для участі у зовнішньому незалежному оцінюванні розпочнеться 5 лютого і триватиме до 25 березня.

Обережно тонкий лід: правила безпечної поведінки на водоймах взимку

Для того щоб уникнути небезпечних ситуацій на льоду, необхідно пам’ятати:

- безпечним вважається лід: для одного пішоходу – лід зеленуватого відтінку, товщиною не менше 7 сантиметрів; для обладнання ковзанки – не менше 10-12 сантиметрів (масове катання – 25 сантиметрів); масова переправа пішки може бути організована при товщині льоду не менше, ніж 15 сантиметрів. 

Українські військові затримали жителя Донеччини, який намагався вступити до складу російсько-окупаційних військ

Особовим складом спостережних постів однієї з механізованих бригад зі складу Об'єднаних сил, що обороняється на Світлодарському напрямку, 2 лютого було помічено рух невстановленої особи в тилу своїх позицій.

На встановлені сигнали розпізнавання особа не реагувала, тож особовим складом було здійснено затримання.

Затриманим виявився громадянин України П. 1977 року народження, раніше двічі судимий із загальним терміном відбуття покарання понад 15 років.

Для молоді Новопсковщини відкрито молодіжний центр

У Новопсковському районі відбулось урочисте відкриття Молодіжного центру «Vector».

Центр при Новопсковській центральній районній бібліотеці працюватиме за трьома основними напрямами: організація дозвілля молоді, неформальна освіта (вивчення польської і англійської мови) та краєзнавчий туризм.

Як зазначила заступник начальника управління молоді та спорту облдержадміністрації Євгенія Ратіхіна, сьогодні пріоритетом молодіжної політики України є розвиток мережі молодіжних центрів та просторів.

У Біловодській лікарні запущений в роботу комп'ютерний томограф

Тепер Біловодська центральна районна лікарня має у своєму діагностичному арсеналі 16-зрізовий комп’ютерний томограф з інжектором, який виконує повний спектр нативних та контрастованих досліджень, що повністю задовольняє потреби лікарні інтенсивного лікування.

Це довгоочікувана та важлива подія для Біловодської об’єднаної територіальної громади.

«Доступні ліки»: безоплатних препаратів стало більше

Міністерством охорони здоров’я України затверджено новий перелік препаратів програми «Доступні ліки». Відтепер для лікування серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та бронхіальної астми пацієнти зможуть отримати 64 безоплатних препарати.

До оновленого реєстру увійшло 258 препаратів, з них 64 є безоплатними для пацієнтів, інші – з невеликою доплатою. Найдешевший препарат, що на 100 % відшкодовує держава, коштує 4,76 гривень, найдорожчий – 898,22 гривень.

Майбутні вчителі та лікарі, що працюватимуть в селах, можуть першочергово вступити на бюджет

Цьогоріч вступники, які мають бажання працювати в сільській місцевості, вперше зможуть скористатися правом першочергового зарахування на бюджет.

Воно поширюється на майбутніх лікарів та вчителів, що оберуть навчання на спеціальностях галузей знань 01 «Освіта/Педагогіка» і 22 «Охорона здоров’я».