Архів новин

11 января 2021

Питання зниження тарифів на газ для населення обговорили на енергетичній нараді під головуванням Володимира Зеленського

Глава держави поставив уряду завдання терміново розв'язати питання з тарифами на газ для населення. Відповідна енергетична нарада під головуванням Володимира Зеленського відбулася в Офісі Президента.

У нараді взяли участь Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, тимчасовий виконувач обов’язків міністра енергетики Юрій Вітренко, міністр фінансів Сергій Марченко, міністр соціальної політики Марина Лазебна, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак та його заступники.

Первинна медична допомога: що зміниться у тестуванні пацієнтів з підозрою на COVID-19

До стандарту первинної медичної допомоги додали скринінгове обстеження щодо COVID-19 - тестування методом експрес-діагностики, результат якого можна отримати вже за 15 хвилин. 

Для виконання цих вимог з листопада 2020 року збільшена капітаційна ставка для первинної ланки до 651,6 гривень та внесені відповідні зміни в нормативно-правову базу.

Ці зміни зафіксовані у наказі МОЗ № 504 «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги» від 22 грудня 2020 року.

Триває реєстрація для участі у пробному ЗНО-2021

Жителі Луганської області, які бажають стати учасниками пробного ЗНО, можуть зареєструватися на сайті Донецького регіонального центру оцінювання якості освіти до 19 січня 2021 року включно.

Крім того, на YouTube каналі Донецького регіонального центру оцінювання якості освіти можна ознайомитися з інструкцією щодо користування сервісом «Реєстрація на пробне ЗНО».

Слід зазначити, що у 2021 році кожний учасник може вибрати лише один предмет для проходження пробного ЗНО. Тестування з усіх навчальних предметів відбудуться 10 квітня.

Фінансування пенсій в області відбувається згідно з графіком виплат

За повідомленням Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області, станом на 11 січня 2021 року профінансовано виплату пенсій в області в сумі 591,81 млн гривень.

З них профінансовано:

- центр поштового зв’язку – по 12-13 січня;

- установи банків – по 11 січня.

Фінансування відбувається згідно з графіком.

Заборгованість із виплати пенсій відсутня.

Лабораторно підтверджено 140 нових випадків COVID-19 в області. З них – 55 у Попаснянському районі

Географія виявлених захворювань:

місто Лисичанськ – три, Рубіжне – дев’ять, Марківський район – чотири, Міловський – 14, Новоайдарський – 15, Новопсковський – 35, Попаснянський – 55, Сватівський – п’ять.

За весь час досліджень в області цей діагноз лабораторно підтверджений у 12 115 осіб.

З них одужали – 8 607; лікуються – 3 174 (427 – стаціонарно, 2 747 – амбулаторно).

Слід зазначити, що за час поширення цього вірусу в області захворіла 461 дитина віком до 17 років. З них одужали – 353.

Заклади сфери обслуговування переходять на українську

З 16 січня 2021 року набирає чинності ст.30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», що зобов'язує усіх надавачів послуг в Україні комунікувати з клієнтами виключно державною мовою, якщо не надійшло прохання споживача на спілкування іншою мовою.

Закон передбачає, що всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів українською мовою.

Це стосується супермаркетів, аптек, банків, інтернет-магазинів, кав'ярень, АЗС тощо.

Пункти тестування на визначення антигена коронавірусу мають бути облаштовані на КПВВ

Відповідні зміни до постанови Уряду від 9 грудня 2020 року № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 5 січня 2021 року № 9.

Понад 40 мільйонів гривень компенсації за купівлю сільгосптехніки отримали аграрії Луганщини

У 2020 році сільгоспвиробникам Луганщини виплачено 40,6 млн гривень державної підтримки за напрямом «Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва».

Загалом подано 372 заявки на часткову компенсацію техніки та обладнання у кількості 730 одиниць.