Архів новин

21 апреля 2022

Як подати декларацію щодо провадження господарської діяльності у період дії воєнного стану

На період дії воєнного стану та протягом одного місяця після його припинення чи скасування законодавством визначені деякі особливості надання адміністративних послуг.

Понад 100 осіб виїхали 21 квітня з Луганщини, ще багато хто на приватному транспорті. Завтра планується організована безкоштовна евакуація з Рубіжного та Лисичанська, – Сергій Гайдай

«Зокрема, жителі Лисичанська сьогодні виїхали на автобусах приватних перевізників до тих населених пунктів, куди не прямує безоплатний евакуаційних потяг. Якщо є можливість, чому ні? Заради життя. Користуються такими послугами і жителі інших міст, зокрема, Сєвєродонецька. Якщо казати за безкоштовну організовану евакуацію, то 21 квітня вдалося врятувати шістьох жителів Сєвєродонецька, 37 людей з інвалідністю Гірської громади та 60 жителів Попасної, звідки вивозили автобусом та декількома автомобілями. Ці люди вже в безпеці.

Субсидії на неопалювальний сезон перепризначать автоматично в регіонах, де органи соцзахисту тимчасово не працюють

Уряд ухвалив рішення, яке зміцнює захист права на отримання житлових субсидій та пільг, забезпечує їх безперебійне призначення, нарахування та виплату у квітні та протягом неопалювального сезону 2022 року, в тому числі, автоматичне перепризначення у регіонах, де органи соціального захисту не працюють через активні бойові дії або тимчасову окупацію.

Автоматично, без звернення людини, відбудеться перепризначення субсидій на неопалювальний період з травня поточного року для всіх одержувачів, які отримували житлову субсидію в опалювальному періоді 2021/22 років.

Складна евакуація з Попасної – врятовані 60 осіб, – Сергій Гайдай

«Останнім часом наприкінці кожного дня кажу собі: «Ми це зробили». Бо евакуація ускладнюється. Так, ми вже не можемо дістатися до деяких населених пунктів Гірської громади. Над ними продовжує майоріти синьо-жовтий прапор, однак маршрут постійно обстрілюють росіяни, або замінований. Кожна поїздка до Попасної сповнена небезпеки – евакуаційний транспорт неодноразово потрапляв під вогонь росіян. Втім, сьогодні вдалося врятувати 60 місцевих жителів. А загалом за три дні – 163 попаснянина. Це справжня перемога життя», – наголосив Сергій Гайдай, начальник обласної військової адміністрації.

Звичайний героїзм: лисичанські лікарі під обстрілом прийняли пологи

19 квітня, завдяки злагодженим діям військових та цивільних медиків, 17-річна дівчина з Гірського народила здорового хлопчика.

Захист бізнесу: зміни до банківського, кредитного законодавства та законодавства щодо протидії відмиванню доходів

Ці зміни передбачені  Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» № 2120-ІХ.

Зокрема, банкам заборонено видавати банкові кредити.

На період дії воєнного стану, а також протягом чотирьох місяців після його припинення, НБУ не має права віднести банк до категорії проблемних, якщо він протягом 30 днів поспіль допустив порушення мінімального нормативу достатності капіталу або нормативи ліквідності.

Сергій Гайдай: значні проблеми зі світлом, газом та водою навіть в Лисичанську та Сєвєродонецьку – кварталів та домів, де є комунікації, в десятки разів менше, ніж тих, де все відсутнє вже півтора місяця

«Руський мир» визволив українців від комунальних послуг. Зараз на Луганщині важче знайти район міста або села, де є газ, світло, чи вода – не все разом, а щось одне з цього – ніж навпаки. Так, наприклад в Гірському та Лисичанську частково поновили газопостачання декільком тисячам сімей. Електрику подали до прилеглих до Лисичанська населених пунктів Попаснянської громади. Однак це окремі випадки, – зазначив начальник обласної військової адміністрації Сергій Гайдай. – Ситуація вкрай важка. Я не кажу вже про прифронтові села, де люди практично два місяці живуть без комунальних благ.

Подати заяву про пошкоджене росією майно тепер можна і на порталі «Дія»

Відтепер власники житлових будинків, квартир та інших житлових приміщень можуть подати заяву про знищення або пошкодження домівки внаслідок військової агресії рф і на порталі «Дія».

Також послугою можуть скористатися працівники Центрів надання адміністративних послуг та нотаріуси. Вони допоможуть подати заяви українцям, які не можуть це зробити самостійно.

Як подати заяву на порталі «Дія»:

а) авторизуйтеся на порталі за посиланням https://diia.gov.ua/services/poshkodzhene-majno

б) заповніть форму

Сергій Гайдай: щодня знаходимо людей, які через відсутність мобільного зв’язку та Інтернету не знали про безкоштовну евакуацію

21 квітня безкоштовно виїхати можна буде із Сєвєродонецька, Лисичанська та за можливості з Попасної, Гірського та Рубіжного. Без «режиму тиші» - повідомив начальник обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

Місця зборів:
- Сєверодонецьк: проспект Хіміків, 28;
- Лисичанськ: ГТВ (РТІ), 40 років Перемоги; вул. Сосюри, 324, ДСНС;
- Попасна: вул. Щербакова, 1-а;
- Гірське: вул. Гагаріна, 13а;
- Рубіжне: вул. Чехова, 11.

21 квітня із Покровська вирушить евакуаційний поїзд

Про це повідомили в Укрзалізниці.

Для евакуації жителів Луганщини і Донеччини о 16:30 на станцію у Покровську буде подано евакуаційний безкоштовний поїзд.

16:30 – 234/233 Покровськ – Чоп.