Архів новин

03 мая 2022

У закладах охорони здоров’я, законтрактованих за Програмою медичних гарантій з НСЗУ, не повинні брати коштів за надання медпослуг чи діагностику, що входять у контрактні пакети

У разі виникнення проблем із наданням меддопомоги або якщо комунальний чи державний медзаклад, маючи змогу продіагностувати пацієнта, направляє його на платну діагностику у приватний, закликаємо звертатися:
- до контакт-центру МОЗ 0800 60 20 19;
- або на гарячу лінію НСЗУ 16-77.

На 2022 рік у Програмі медичних гарантій передбачено 38 пакетів послуг. За кожним з них передбачено певний обсяг медичної допомоги, яку лікарня має надати безоплатно.

У жителів Кремінної забирають телефони, є затримані, місцезнаходження яких невідомо, – Олександр Дунець

Начальник Кремінської міської військової адміністрації Олександр Дунець розповів про поточну ситуацію в місті.

«У місцевих жителів закінчуються продукти харчування. В домівках відсутні світло та газ. Воду подають погодинно, на короткі проміжки часу протягом дня. Є люди, яких затримали і місцезнаходження їх невідомо, – зазначив Олександр Дунець та розповів про перевірку мобільних телефонів містян окупаційною владою. – На площі в людей відбирають мобільні телефони для перевірки. Потім запрошують в місця, де розмістилися їхні каральні органи, щоб кожен впізнав свій гаджет».

На окупованих територіях Луганщини «народна міліція» конфісковує мобільні телефони та інші гаджети, лишає людей можливості слідкувати за новинами та спілкуватися з рідними

Відповідний наказ видала окупаційна влада так званої «лнр». У людей перевірятимуть телефони, планшети та інші гаджети на наявність «неугодних» соціальних мереж, діалогів з родичами, що мешкають поза межами «республіки».

Конфісковуватимуть особисті речі на 30 днів та невідомо, чи повернуть взагалі. Навіть погрожують покаранням.

Вони хочуть обмежити свободу слова. Тобто, ізолювати населення від можливості обирати ті канали інформації, за якими люди хочуть слідкувати, аналізувати та перебувати в курсі подій.

Розпочато фінансування пенсій травня, на Донеччині працюють 75 відділень Укрпошти, де можуть отримати пенсії жителі Луганщини

На пенсійні виплати перераховані перші 1,3 мільярда гривень. Вони спрямовані для виплати пенсій людям, які отримують їх через Укрпошту.

Це 11 % від необхідного фінансування на травень для виплати пенсій через Укрпошту. 

Важливо, що станом на 3 травня у Донецькій області відкрито 75 відділень Укрпошти. Зокрема, 4 – у Бахмуті, 5 – у Краматорську, 2 – в Слов’янську, 8 – у Костянтинівці, 2 – у Покровську.

Там можна отримати пенсійні виплати жителям Луганщини у разі тимчасової зміни фактичного місця проживання переказом без відкриття рахунку у банку.

Врубівку розстріляли з артилерії - зруйновані два будинки, людей "врятувало кладовище", - Сергій Гайдай

Сьогодні вдень російська артилерія відкрила вогонь по Врубівці, що у Попаснянській громаді.

"Зруйновані два будинки. Попередньо - без жертв. За нашою інформацією, під час обстрілу люди в Поминальний день вирішили відвідати кладовище. Це їх і врятувало", - зазначив Сергій Гайдай, очільник Луганщини.
 

Евакуйовані майже всі фонди Державного архіву Луганщини

Про це повідомила заступниця начальника обласної військової адміністрації Катерина Безгинська.

«Документи Національного архівного фонду, що зберігаються в архіві, – це історія регіону, численні долі жителів області та частина життя наших архівістів, – зазначила вона. – Спільними зусиллями були евакуйовані майже всі фонди Державного архіву Луганської області».

Врятовані, зокрема, всі метричні книги, сповідні відомості, книги актів державної реєстрації цивільного стану.

Врятовані 49 жителів області – сьогодні вони вже будуть в Дніпрі, – Сергій Гайдай

«Серед них 39 лисичан та 10 сєвєродончан, які більше не змогли терпіти залпи російської зброї і вирішили не ризикувати життям. Виїхали туди, де безпечно. Втім, ще тисячі людей в цих містах залишаються в підвалах. У багатьох з них квартири зруйновані ворогом. Сьогодні ми їм доставили гуманітарну допомогу. Та сподіваюсь, що невдовзі ці люди погодяться на евакуацію. Доки ще її можливо проводити безпечно. З інших населених пунктів це вже не вдається зробити регулярно – обстріли там практично не зупиняються.

Як підготуватись до здавання національного мультипредметного тесту - роз’яснення Департаменту освіти та науки облдержадміністрації

Для вступу до вищих навчальних закладів на бюджетні місця за будь-якою спеціальністю,  а також  на кон’юнктурні та медичні спеціальності (зокрема, контракт) потрібно буде скласти національний мультипредметний тест (НМТ). Попередньо, мультипредметний тест буде здаватися у липні. Точні дати зараз назвати складно, тому що є технічні нюанси, - про це повідомляють у Департаменті освіти та науки облдержадміністрації.

Сергій Гайдай: питна вода – це свердловина, якщо є світло чи генератор, колодязь або допомога гуманітарних штабів

Централізоване водопостачання у всіх населених пунктах відсутнє через  руйнування колекторів, насосних станцій, знеструмлення інфраструктурних об’єктів, – повідомляє начальник обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

«На жаль, це катастрофічні реалії наслідків майже 2,5 місяців російського вторгнення. Централізоване водопостачання не функціонує. Як тільки можливо, допомагаємо людям. Тільки за 2 травня рятувальники доставили 20 тонн води по домівках, бомбосховищах і підвалах. Питну воду видають гуманітарні штаби», – додав Сергій Гайдай.

Нагадуємо! Відсьогодні евакуаційний поїзд із Покровська курсуватиме до Львова

Укрзалізниця змінила схему евакуації громадян України з Покровська.

Із 3 травня поїзд № 234/233 курсуватиме в сполученні Покровськ – Львів замість Покровськ – Чоп.

Поїзд відправлятиметься по непарних днях з Покровська о 16:30, прибуватиме до Дніпра о 19:40. На станції "Дніпро" вагони приєднуватимуться до поїзда № 86/85 Запоріжжя – Львів. До Львова поїзд прибуватиме о 15:51 наступної доби.

П’ять будинків росіяни пошкодили в Сєвєродонецьку, у Гірській громаді – щонайменше 12, – Сергій Гайдай

«Однак ми не знаємо скільки точно на цю хвилину. Бо росіяни штурмують населені пункти громади цілодобово. Згоріло 10 будинків в Оріховому, ще два – в Золотому. Щодо постраждалих інформацію перевіряємо. Щодня намагаємося евакуювати місцевих жителів, – зазначив очільник Луганщини Сергій Гайдай. – Сєвєродонецьк за добу витримав вісім артилерійських обстрілів росіян. Ще минулої ночі пошкоджень зазнали три будинки в старих районах міста. Вже вдень зайнялося складське приміщення та сталося потрапляння ще у дві багатоповерхівки. В одній із квартир снаряд, на щастя, не розірвався.

Каратистка Карина Янчук із Сєвєродонецька виборола золоту медаль на Дефлімпіаді

Змагання відбуваються в Бразилії. Наша каратистка Карина Янчук виборола золоту медаль Дефлімпійських ігор 2021 (куміте, вагова категорія 68 кг).

Увесь вільний світ обʼєднався, щоб ніхто не виправдовував нацизм, не вбивав дітей, не руйнував мирні міста, як це робить Росія – звернення Президента України

Українці! Українки!

Наші захисники й захисниці!

Завершується 68-й день нашої міцної оборони. 68-й день самознищення Росії. Самознищення в усіх сенсах слова. Якщо колись у цієї держави й було те, що називається репутацією, то зараз Росія щоденно робить такі речі, які просто виключають будь-яку адекватність.