Архів новин

31 июля 2022

Україна й наші люди, наші можливості могутніші за будь-які російські ракети – звернення Президента Володимира Зеленського

Українці! Українки!

Цієї доби відбувся один із найжорстокіших обстрілів Миколаєва та області за весь час повномасштабної війни. Десятки ракет і реактивних снарядів... Окупанти влучили по житлових будинках, школах, іншій соціальній інфраструктурі, по промислових обʼєктах.

Російський удар забрав життя Олексія Вадатурського та його дружини Раїси, засновника однієї з найбільших українських агрокомпаній «Нібулон», Героя України. Мої щирі співчуття рідним і близьким подружжя Вадатурських.

Вступ 2022: розпочалося приймання електронних заяв для здобуття вищої освіти

Сьогодні, 29 липня 2022 року, розпочався прийом заяв для здобуття вищої освіти від найбільшої аудиторії вступників – випускників 11-х класів (на основі повної загальної середньої освіти).

Вони можуть подати заяви на бюджетну чи контрактну форму здобуття освіти до:

8 серпня (18:00) – для вступу за результатами індивідуальної усної співбесіди, а також творчих конкурсів, складених 1-18 липня (бюджет і контракт);
23 серпня (18:00) – для вступу за результатами НМТ (ЗНО), а також творчих конкурсів, складених 9-16 серпня (контракт). 

Підготовка до 2022/23 навчального року: як здійснюється зарахування дитини-переселенця до 1 класу

Із урахуванням безпекової ситуації діти у 2022/2023 навчальному році можуть навчатися у закладах освіти, в яких вони навчалися до початку широкомасштабного вторгнення російських військ в Україну, за умови, якщо такий заклад працює.

Триває збір фактів порушення прав людини

Європейським судом з прав людини відкрито провадження у справі «Україна проти росії (Х)» за заявою № 11055/22. Позов стосується порушень прав людини на початковому етапі війни і описує події від початку російського вторгнення 24.02.2022 до фактичного виведення її сухопутних військ з околиць Києва та інших міст на півночі 07.04.2022.

У межах позову вимагається, окрім повного виведення російських військ, присудження грошової компенсації потерпілим сторонам.

На першому етапі російського вторгнення збитки становили щонайменше 80 мільярдів доларів США.

Міжнародні гуманітарні організації пропонують українцям допомогу

Крім державної фінансової допомоги, наші співгромадяни можуть скористатися підтримкою відомих міжнародних організацій.

В Україні працюють їх програми підтримки.

Пропонується разова або щомісячна допомога на строк до 3 місяців – з розрахунку від 2220 до 2500 гривень на кожного члена сім’ї на місяць.

Після подання заявки за 1-6 тижнів кошти надходять до учасників програм. Їх можна отримати як на особисті банківські рахунки, так і готівкою в державних банках чи на Укрпошті.

Евакуація: безкоштовний поїзд вирушить 31 липня із Покровська

Безкоштовний евакуаційний поїзд буде подано на станцію у Покровську 31 липня о 16:30.

16:30 – 234/233 Покровськ – Дніпро – Львів

Як повідомляють в Укрзалізниці, в розкладі можливі зміни.

Понад 860 переселенцям із Лисичанська надано гуманітарну допомогу за цей тиждень

Упродовж тижня, що минає, Центром надання допомоги мешканцям Лисичанської міської територіальної громади, який функціонує у Дніпрі, видана гуманітарна допомога 861 особі.

Це, зокрема, переселенці, що мешкають у Дніпрі (565), у Кропивницькому (252), у Синельниковому (44).

Крім того, 82 громадянина звернулися з проблемних питань. Із них 54 отримали консультаційну допомогу, а звернення 28 осіб розглянуті фахівцями структурних підрозділів Лисичанської міської військової адміністрації.

Адреса центру: м. Дніпро, проспект Дмитра Яворницького, 81.

Гімнаст із Луганщини здобув вже п’яту медаль на Європейському юнацькому олімпійському фестивалі

Радомир Стельмах виборов п'яту медаль на XVI Європейському юнацькому олімпійському фестивалі 2022 року, що триває у Банській Бистриці.

Цього разу він здобув бронзу у вправах на брусах. 16-річний спортсмен виконав свою комбінацію на оцінку 13,300, що дозволило йому розташуватися у підсумковому протоколі на третьому місці одразу за Юккою Ніссіненом з Німеччини (13.566) та болгарином Божидаром Златановим (13.466)

Нагадаємо, що до цього Радомир Стельмах мав в активі золото у багатоборстві, два срібла – у вільних вправах та на коні, а також бронзу у міксті.

Вітаємо!

Дві сєвєродончанки отримали максимальні 200 балів у НМТ – з української мови та історії України

Йдеться про випускниць Сєвєродонецької загальноосвітньої школи № 14.

Так, золота медалістка Єлизавета Андрухова отримала 200 балів із 200 можливих у блоці НМТ з української мови.

Результатом у 200 балів з історії України пишається й Валерія Васильєва.

Нагадаємо, що в цьому році всі випускники замість ЗНО складають національний мультипредметний тест.

Він містить 60 завдань із трьох предметів: українська мова, математика та історія України.

Сергій Гайдай: спроби просунутися вглиб російська армія підтримує авіаційними ударами

Такими діями окупанти намагаються створити додатковий тиск на оборону українців, – упевнений начальник обласної військової адміністрації.

«Ворог не полишає спроб покращити тактичне положення задля наступу на Бахмут та прилеглі населені пункти на межі Луганщини та Донеччини. Піхоту росіян підтримують штурмова та армійська авіація. Так, поблизу семи міст та сіл протягом 30 липня зафіксовані авіаудари», – зазначив Сергій Гайдай.

Він додав, що противник зосереджує зусилля на ураженні військових об’єктів та елементів інфраструктури, залишає населені пункти без газу і світла.