Архів новин

03 октября 2022

Як евакуювати з ТОТ маломобільну людину?

На тимчасово окупованих ворогом територіях часто залишаються ті, хто через стан здоров’я чи вік не наважується виїхати у вільну Україну. Ці люди знаходяться у дедалі більшій небезпеці. Їм можуть допомогти родичі чи близькі люди – навіть знаходячись далеко, на контрольованій території.

Команда Мінреінтеграції разом з волонтерськими організаціями «Helping to leave» та «Help people» розробила алгоритм дій на такий випадок.
 

Низькі зарплати під час війни не впливатимуть на розмір пенсії

Про це йдеться в законі України від 15.08.2022 № 2506-IX “Про внесення зміни до статті 40 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо оптимізації заробітної плати при обчисленні пенсії за періоди страхового стажу під час воєнного стану”, який набув чинності у вересні.

Закон дозволяє, якщо це доцільно, виключити із періоду, за який враховується зарплата для обчислення пенсії, місяці заробітної плати, нарахованої в період воєнного стану та впродовж трьох місяців після його припинення.

Як відправити адресну посилку рідним на щойно звільнені території

Як допомогти близьким людям, котрі в таких умовах часто потребують найнеобхіднішого: продуктів харчування, ліків, предметів гігієни?

Адже через тимчасову відсутність стабільної логістики люди не завжди можуть дістатися до міста, щоб придбати необхідні речі. Один з дієвих варіантів - звернутися до волонтерської організації, яка сформує гуманітарну допомогу для ваших рідних, або передасть зібрану вами посилку безпосередньо із рук у руки.

Детальніше про те, як передати адресну гуманітарну допомогу рідним на звільнені території,- в інфографіці.

Гуманітарний штаб Гірської міської ВЦА у Корсунь-Шевченківському відтепер за новою адресою

Отримати гуманітарну допомогу, правові консультації, консультації із загальних та юридичних питань можна у другій будівлі міської ради за адресою: Черкаська обл., м. Корсунь-Шевченківський, вул. Героїв Майдану, 9.

Для отримання гуманітарної допомоги необхідно перебувати на обліку управління соціального захисту населення у Черкаській області як ВПО.

При собі мати документи, які підтверджують цей статус та засвідчують особу.

Гуманітарний штаб приймає громадян з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 13:00.

Телефон для довідок: +38 (099) 952 86 91.
 

Центр первинної медико-санітарної допомоги м. Рубіжне приймає пацієнтів дистанційно

Комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги» м. Рубіжне продовжує надавати первинну медичну допомогу дорослому і дитячому населенню у режимі онлайн.

Часи роботи: понеділок – п’ятниця з 8:00 до 17:00.
Перерва: з 13:00 до 14:00.

Мобілізовані з окупованої частини Луганської області, що відступили з району Лимана, приїхали до міста Щастя, де вже кілька днів живуть просто під відкритим небом

Командування звинувачує їх у дезертирстві та загрожує розправою. Самі мобіки розповідають, що трималися до останнього, але росіяни їх кинули і відступили.

При цьому армії рф був наказ не попереджати військових «лнр» про свій відхід, адже їх відправили в один кінець, - повідомляють у Страткомі ЗСУ.
 

З наступного місяця мешканці щойно звільнених від окупанта територій отримуватимуть додаткову грошову допомогу в розмірі 2 200 грн

Про це повідомила Віцепрем’єрка Ірина Верещук під час свого включення до прямого ефіру на телеканалі РАДА.

Вона нагадала, яка допомога від держави і благодійників передбачена для мешканців  звільнених від ворога міст та сіл.

Це як гуманітарна допомога: продукти харчування, речі першої необхідності, засоби гігієни, теплий одяг на зиму,- так і фінансова підтримка.

«Ждуни» не дочекаються – ЗСУ прийдуть раніше: так звану «лнр» повноцінно зможуть прийняти до складу рф лише у 2026 році, у Старобільську багато поранених росіян, хто вцілів в Лимані – убіг до Щастя

Саме до 2026 року триватиме перехідний період для так званої «лнр» у якості нового суб’єкта рф. Це одна із головних умов у договорі щодо прийняття «республіки» до складу росії.

Тим, хто тиждень тому радів на псевдореферендумах, доведеться зачекати трохи більше трьох років.

На папері все виглядає так. Безпекова ситуація трохи інша. Щодня надходять поранені росіяни до медичних закладів Старобільська. Поблизу однієї з лікарень навіть влаштували блокпост.

Деяким вцілілим в Лимані трохи пощастило – їм вдалося втекти подалі, до Щастя.