Архів новин

29 января 2023

Які послуги доступні для ВПО онлайн

Держава постійно працює над цифровою доступністю послуг для громадян, у тому числі для внутрішньо переміщених осіб. Станом на 24 січня на обліку ВПО перебуває майже 5 млн осіб.

Майже 1 800 переселенців отримали харчову допомогу в Дніпрі від штабу Сєвєродонецької громади на цьому тижні

Там жителям Луганської області надано 1 782 продуктових набори.

Крім того, видано 464 дитячих подарунки та 821 побутовий набір. Одягом забезпечено 1 140 осіб. Пакунки памперсів для дорослих отримали 50 переселенців, для дітей - 16.

Гуманітарний хаб Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації у місті Дніпро знаходиться за адресою: проспект Петра Калнишевського, 27к, ПК «Металург» (лівий берег).

Які документи необхідні для проходження МСЕК

Медико-соціальна експертиза проводиться для встановлення інвалідності хворим, які досягли повноліття, потерпілим від нещасного випадку на виробництві й професійного захворювання та особам з інвалідністю за направленням лікувально-профілактичного закладу охорони здоров'я після проведення діагностичних, лікувальних і реабілітаційних заходів.

Як надається допомога по тимчасовій втраті працездатності особам, в роботі яких оголошено простій

Допомога по тимчасовій непрацездатності застрахованим особам надається у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати у разі настання в неї страхового випадку.

У період дії воєнного стану на території України, у зв’язку із відсутністю необхідних організаційних або технічних умов для виконання роботи, роботодавцем може бути запроваджено тривалий період простою. У такому випадку працівники не виконують роботу, визначену трудовим договором.

33 спортсмени Луганщини протягом І півріччя отримуватимуть обласну стипендію

Відповідне розпорядження про призначення обласної стипендії перспективним і провідним спортсменам Луганщини у І півріччі 2023 року підписано очільником регіону Сергієм Гайдаєм.

Тож, по 4 142 гривні отримуватимуть 12 спортсменів зі складу збірних команд України з олімпійських видів спорту.

Серед них – переможці та призери чемпіонатів Європи зі стрибків у воду серед дорослих та юніорів, призери чемпіонатів Європи з важкої атлетики серед юніорів та юнаків, луганчани, які показали високі результати на Олімпійських іграх та чемпіонаті Європи зі спортивної гімнастики.

Від дружньої Литви надійшла гуманітарна допомога для переселенців з Луганщини, зокрема Сєвєродонецької громади

У Львові керівник Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Олександр Стрюк разом із директором Департаменту соціального захисту населення Луганської обласної військової адміністрації Елеонорою Поліщук зустрівся з почесним консулом Литовської Республіки у Сєвєродонецьку Робертасом Габуласом.

Від Литовського народу за сприяння Першої леді Литви пані Діани Наусєдєнє, литовського «Карітас» та особисто почесного консула для переселенців з Луганщини передано гуманітарну допомогу.

29 січня в Україні відзначають річницю бою під Крутами

Це була битва за майбутнє України.

Завдяки підтримці німецьких та австро-угорських військ відповідно до Брестського договору 1 березня 1918 року українці звільнили від більшовиків Київ, а у квітні – майже всю Україну. У першій у XX столітті війні з російським агресором – радянською росією – перемогла Українська Народна Республіка.

У Києві наші ВПО можуть пройти безоплатний медичний огляд

Для переселенців із Луганської області та інших постраждалих регіонів організовано безкоштовну медичну підтримку:
- огляд сімейним лікарем;
- огляд лікарем-гінекологом;
- гінекологічне УЗД;
- ЕКГ.

Огляд проводиться лікарями з багаторічним досвідом за адресою: місто Київ, вулиця Миколи Ушакова, 8А (станція метро "Житомирська"), із 23 січня по 17 лютого.
Відвідання лікарів відбувається за попереднім записом.

Контакти для запису: +380 99 515 28 45, +380 50 565 58 06.
 

Яку грошову допомогу від держави можуть отримати ті, хто був чи досі перебуває в полоні

Особам, стосовно яких встановлено факт позбавлення свободи внаслідок збройної агресії проти України, може бути надана щорічна й одноразова державна грошова допомога.

Зокрема, на час перебування таких осіб у місцях несвободи передбачена фінансова підтримка у розмірі 100 тис. гривень щорічно. Оформити вказану допомогу можуть члени їхніх сімей.

Після звільнення з полону зазначені особи мають право на одноразову виплату від держави 100 тис. гривень.

У Дніпрі жителі Луганщини отримують постільну білизну, павербанки, ліхтарі від Міжнародного комітету порятунку

Координаційному центру підтримки ВПО Луганської області у м. Дніпро, яким опікується Кремінська міська військова адміністрація, вкотре допоміг Міжнародний комітет порятунку (IRC).

Учора волонтери від міжнародної гуманітарної організації International Rescue Committee видали внутрішньо переміщеним особам постільну білизну, рушники, рюкзаки з павербанками, ліхтарями, батарейками, парасольками, спіднею білизною.

Також надавалися вологі серветки, одноразові пелюшки та дитячі підгузки.

У Славутичі для ветеранів війни та членів їх родин надає послуги соціально-психологічний центр

У місті Славутичі Київської області діє соціально-психологічний центр. Установа перебуває у сфері управління Міністерства у справах ветеранів України і на загальнодержавному рівні надає послуги ветеранам війни, учасникам бойових дій, учасникам війни, особам з інвалідністю внаслідок війни, членам родин ветеранів та членам сімей загиблих.

За які періоди враховуються доходи при розрахунку субсидії

При призначенні житлової субсидії на оплату житлово-комунальних послуг з початку неопалювального сезону враховуються доходи домогосподарства за ІІІ і ІV квартали попереднього календарного року, а при призначенні житлової субсидії з початку опалювального сезону — за І і ІІ квартали поточного календарного року.

У разі призначення субсидії не з початку опалювального (чи неопалювального) сезону беруться доходи за два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням житлової субсидії.

Понад 3000 наших ВПО отримали цього тижня допомогу від штабів Попаснянщини, більше 2000 із них - поштою

Зокрема, за тиждень гуманітарний хаб, який розташований у Новомосковську (вул. Мітягіна, 21а), задовільнив потреби 485 луганчан.
Ще 148 осіб отримали одяг та іграшки.

Для відправки через відділення АТ «Укрпошта» розфасовано 969 посилок.

У Харкові (площа Конституції, 1) видано 327 продуктових наборів.

У гуманітарному хабі в Черкасах (вул. Чехова, 9а) надано допомогу 352 ВПО, одягом забезпечені 143 особи.

Через відділення АТ «Укрпошта» оформлено відправку 1095 посилок.
 

У звільнені селища Невське та Макіївка доставили свіжий хліб

Жителі деокупованих населених пунктів і досі потерпають від обстрілів зі сторони російської армії.

Аби допомогти місцевим поліцейські разом з представниками військової адміністрації та волонтерами привозять гуманітарну допомогу.

Цього разу від керівництва Луганської обласної військової адміністрації поліцейські доставили та роздали мешканцям Невського та Макіївки 1000 буханок свіжого хліба.
 

По вівторках та четвергах у Лисичанському гуманітарному штабі в Києві можна звернутися до лікаря

Наразі там розширили спектр надання медичних послуг для внутрішньо переміщених осіб.

Лікарі КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги №2» проводять прийом переселенців, які потребують медичної допомоги, надають онлайн консультації, виписують медикаменти за програмою «Доступні ліки» та направлення на рентгенографію, УЗД.

Графік прийому:
Вівторок, четвер з 10:00 до 14:00.
Адреса: м. Київ, вул. Миколи Ушакова, 8-А.
 

Жителям звільнених сіл Красноріченської громади привезли будівельні матеріали

Допомогли доставити вантаж у прифронтові населені пункти співробітники Національної поліції.

Люди, що залишаються жити неподалік лінії зіткнення, отримали OSB-плити та будівельну плівку.

Це дозволить їм оперативно ремонтувати пошкоджене російськими обстрілами майно.

Матеріали жителям Луганщини надала БО "Людина в біді".
 

Із початку року 1,2 мільйона гривень спрямовано жителям Луганщини на оплату лікарняних, 31,7 мільйон - на соціальні страхові виплати загалом

Із 1 січня 2023 року фінансування страхових виплат у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві здійснюється Пенсійним фондом України, який відтепер є єдиним уповноваженим органом в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Тож, станом на 26 січня Пенсійним фондом профінансовано соціальні страхові виплати за січень 2023 року по Луганській області на загальну суму 31,7 млн гривень, з яких на виплату допомоги по тимчасовій втраті працездатності (лікарняних) – 1,2 млн гривень.

«Вивчаю - не чекаю»: застосунок допоможе учням початкових класів вивчати українську мову та читання в ігровій формі

Проєкт «Вивчаю — не чекаю» створений за сприяння МОН громадською спілкою «Освіторія» спільно з міжнародною організацією «War Child Holland».

У застосунку доступні перші уроки, які відповідають державній програмі початкової школи та стандартам НУШ. Тож усі учасники освітнього процесу, вчителі та школярі 1-4 класів, можуть завантажувати додаток, щоб опановувати новий матеріал.