Архів новин

06 февраля 2023

Депортовані рашистами діти з Кремінної повернулися в Україну

За сприяння Мінреінтеграції в Україну вдалося повернути ще двох дітей, незаконно вивезених на територію держави-агресора.

Дівчат тринадцяти та п’ятнадцяти років взяла під опіку й забрала додому їхня старша сестра. Сім’я наразі перебуває на Волині.

Двоє менших сестер, які разом з мамою на момент вторгнення росії в Україну проживали у Кремінній Луганської області, були депортовані до рязані.

В росії мама померла і діти потрапили в сиротинець.

"Гвардія Наступу": куди звернутися добровольцю

Добровольці з числа жителів Луганської області, які готові стати до лав Об’єднаної штурмової бригади Національної поліції «Лють», можуть подати заяву на вступ або отримати усі необхідні консультації в Дніпрі: у Лівобережному ЦНАПі, розташованому в ТЦ «Наша правда» (м. Дніпро, пр. Слобожанський, 31д), та Правобережному ЦНАПі - у ТРЦ «Нео-Плаза» (м. Дніпро, вул. Марії Кюрі, 5).

Більш детальна інформація щодо добору до «Гвардії наступу» за посиланням: https://storm.mvs.gov.ua/
 

Із Невського евакуйовано ще одну мешканку - через російські обстріли люди там сидять у підвалах днями

Окупанти щодня гатять по звільненим населеним пунктам.

Тиші майже немає. Іноді людям доводиться сидіти у підвалах днями.

"У Невському досі залишаються понад 140 людей. Від евакуації вони відмовляються - їм важко покинути худобу та залишки своїх будинків", - каже очільник Луганщини Сергій Гайдай.

Вчора одна жінка сама зголосилася виїхати. Зазначає, що росіяни довели її до межі, психологічно більше не витримує знаходитися під постійними обстрілами.

Поліцейські вивезли її з небезпечного села. На неї вже чекають родичі.

Як поновити щомісячні страхові виплати, якщо вони припинені після 24 лютого 2022 року

У зв'язку із широкомасштабною військовою агресією з боку російської федерації, проведенням активних бойових дій на території Луганської області з послідуючою її тимчасовою окупацією, що призвело до великої кількості жертв серед мирного населення, та для недопущення проявів шахрайських дій з боку третіх осіб, направлених на незаконне отримання належних страхових виплат потерпілим, управлінням Фонду соціального страхування України в Луганській області та його відділеннями проводилась робота по вставленню зв’язку з особами, які перебувають на обліку та отримують страхові виплати.

Переселенці з Луганщини на Івано-Франківщині можуть отримати засоби гігієни, постільну білизну, посуд, підгузки – необхідно заповнити форму

Наразі Івано-Франківський центр допомоги вимушеним переселенцям з Луганщини проводить перемовини з міжнародними організаціями щодо надання нашим ВПО гуманітарної допомоги у вигляді наборів гігієни, постільної білизни, посуду, підгузків.

Для формування запиту для донора необхідно знати загальну потребу у допомозі та склад родин.

Пройти МСЕК та отримати виплати можна лише на підконтрольній Уряду України території

Під час дії воєнного стану на території України спрощена процедура проведення медико-соціальної експертизи. Тепер МСЕК здійснює свої функції за принципом екстериторіальності.

Коли особа звертається для встановлення інвалідності та не може прибути на огляд, МСЕК може приймати таке рішення заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

У Польщі для українців відкрили ще один стаціонарний центр обслуговування громадян

Представництво ДП «Документ» відкрило стаціонарний центр обслуговування громадян у Кракові за адресою: Galeria Krakowska, Pawia 5, 31-154 Kraków, Lokalno 6, Piętro 2.

У центрі можна одночасно оформити закордонний паспорт та ID-картку, окремо оформити закордонний паспорт чи ID-картку, обміняти водійське посвідчення, отримати страхування.

Подати заявки на оформлення паспортних документів можна як за попереднім записом, так і у порядку живої черги.

До Кремінського гумштабу в Києві надійшла партія теплого одягу, за тиждень майже 200 осіб отримали продукти харчування

Упродовж тижня у гуманітарному хабі переселенці з Луганщини отримали майже 200 продуктових наборів. Найменшим відвідувачам видано близько 60 подарунків.

Також туди днями доставлено партію теплого одягу та взуття, тож людям надавали і речі.

Крім гуманітарної підтримки, внутрішньо переміщені особи одержували різного напрямку консультації.

Зокрема, юрист благодійного фонду «Право на захист» надавав роз’яснення щодо компенсацій за пошкоджене та зруйноване майно.

Форум «Єднання заради дії» у Хмельницькому: переселенці готові відстоювати свої права

Форум «Єднання заради дії», який днями відбувся у Хмельницькому, став спільним комунікаційним майданчиком для влади, місцевого самоврядування та активних громадян задля вирішення найгостріших проблем ВПО.

В Івано-Франківську за тиждень переселенцям з громад Луганської області надано близько сотні продуктових наборів

На цьому тижні у Координаційному центрі надання допомоги ВПО з Луганщини (м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 128) 70 луганських родин, в яких є особа з інвалідністю або діти до трьох років, отримали набори продуктів та засобів гігієни від Благодійного фонду Восток SOS.

Ця допомога надається з розрахунку один набір на родину.

Ще 20 вимушеним переселенцям також видано продукти харчування.

Протягом тижня ВПО з Луганщини отримували тут правову допомогу від БФ "Право на захист", консультації від фахівця Служби зайнятості.

Виплати щомісячної допомоги на проживання ВПО: хто має право

Наразі на обліку перебуває близько 5 мільйонів внутрішньо переміщених осіб.

Звертаємо увагу, що цьогоріч вказаним особам автоматично продовжуються виплати щомісячної грошової допомоги від держави: 3 тисяч гривень для дітей та осіб з інвалідністю й 2 тисяч гривень для всіх інших осіб.

3 292 наші ВПО в Запоріжжі, Обухові, Києві, Дніпрі та Полтаві в січні отримали гуманітарну допомогу в штабах Лисичанської громади

Гуманітарними штабами Лисичанської міської військової адміністрації за січень видана гуманітарна допомога 3 292 мешканцям Луганської області.

Зокрема, у Дніпрі – 1 224 особам, у Полтаві – 233, у Запоріжжі – 230, в Обухові – 488, у Києві – 1 117.

У сall центрі 9 112 громадян отримали консультаційну допомогу, звернення 31 особи розглянуті фахівцями структурних підрозділів Лисичанської міської військової адміністрації.

Протягом грудня-січня видано подарунки 730 дітям-ВПО Луганщини.
 

Визначено механізм призначення та нарахування щомісячної грошової виплати особам, які з 2014 року брали участь у захисті суверенітету та територіальної цілісності України

На урядовому порталі оприлюднено постанову Кабінету Міністрів України від 20.01.2023 № 79 "Деякі питання призначення і виплати щомісячної грошової виплати деяким категоріям громадян з числа осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною і брали безпосередню участь у захисті суверенітету та територіальної цілісності України, та членам сімей загиблих (померлих) громадян з числа осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною".

Зокрема, затверджено Порядок, яким визначено механізм призначення і виплати зазначеної щомісячної грошової виплати.

Хліб, ліки та пічка-буржуйка: Луганська ОВА виконала замовлення літніх мешкаців деокупованих сіл Луганщини

У деокуповані Греківку, Макіївку та Невське доправлено найнеобхідніше: хліб, теплі речі та набори медичних препаратів, зокрема від «тиску» та серцево-судинних захворювань.

Наразі на трьох вулицях у Макіївці залишаються 28, а у Греківці – 6 літніх людей, які разом переживають зиму у вцілілому будинку. Їм привезли також пічку-буржуйку.

Гуманітарний вантаж організовано Луганською обласною військовою адміністрацією.

Близько 2500 переселенцям з Луганщини допомогли упродовж тижня у штабах Попаснянської громади

Зокрема, у гуманітарному хабі у м. Харків (площа Конституції, 1) видано 253 продуктових набори, 56 родин отримали дитячі підгузки.

У Новомосковську (вул. Мітягіна, 21а) наші переселенці отримали 207 продуктових наборів.

52 особи - одяг та іграшки.

У Черкасах (вул. Чехова, 9а) надано 234 продуктових набори, дитячих підгузків - 10 родинам, одяг - 74 особам.

Через відділення АТ «Укрпошта» оформлено відправку 1800 посилок.
 

Сєвєродонецьку від Литви: генератори - до лікарні і хабу, побутова техніка - до будинку для переселенців в Новомосковську

Литовське місто-побратим Вілкавішкіс вкотре допомогло Сєвєродонецькій громаді.

Зокрема, від жителів Вілкавішкіса для потреб нашої громади надійшли генератори.

Їх спрямовано для роботи КНП "Сєвєродонецький центр первинної медико-санітарної допомоги", яке розташоване у місті Кам'янське Дніпропетровської області.

Генератори також надійдуть до гуманітраного хабу та тимчасового житла для ВПО.