Архів новин

19 февраля 2023

У Рівному жителям Луганщини упродовж тижня надали 5000 піц та 265 продуктових наборів

На цьому тижні у координаційному центрі допомоги ВПО Луганської області в місті Рівне переселенцям Луганщини видано 265 продуктових наборів та близько 5000 піц.

Нагадуємо, що на базі гуманітарного осередку в Рівному внутрішньо переміщені особи мають можливість отримати безкоштовну правову допомогу, проконсультуватися у фахівця обласного центру зайнятості, поспілкуватися з лікарем. Також ВПО надається психологічна підтримка, роз’яснення із соціальних та адміністративних питань.

Український паспортний сервіс став доступний у Стамбулі

Українці, які перебувають у Туреччині, можуть подати заявки на оформлення паспортних документів у Стамбулі. В турецькому місті розпочали роботу перші два мобільні підрозділи державного підприємства «Документ».

Мобільні офіси у Стамбулі розташовані за адресою: Лондонське шосе Е-5, Карайолу, паркінг за ТЦ «Аеропорт», (Londra Asfaltı E-5 Karayolu Üzeri, Airport AVM, 34158 Bakırköy/İstanbul). Графік роботи: з понеділка по суботу включно з 09:00 до 18:00.

Ветерани можуть отримати 16 тисяч гривень: стартував проект Мінветеранів і Червоного Хреста України

Стартував спільний проект Міністерства у справах ветеранів України та Червоного Хреста України з підтримки ветеранів війни, які отримали інвалідність І або ІІ групи внаслідок війни.

Відсьогодні можна подати заяву на отримання грошової допомоги на сайті eveteran.gov.ua.

Хто може отримати допомогу?

Юристи, лікарі, служба зайнятості приймають у координаційному центрі допомоги ВПО в Івано-Франківську

Зокрема, у вівторок переселенці з Луганщини можуть скористатися послугами адвоката БФ «Право на захист». У разі необхідності подальшого юридичного супроводу справи, благодійники гарантують юридичну допомогу на безоплатних умовах. Прийом ведеться без попереднього запису.

У середу і четвер є можливість отримати медичну допомогу від лікарів. Прийом - теж без попереднього запису.

Якщо у складі домогосподарства є особи, які за даними Єдиного реєстру боржників мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад три місяці, то житлова субсидія (у тому числі на наступний період) домогосподарству не признача

Водночас, житлову субсидію може бути призначено, якщо заборгованість погашається частинами (за рішенням суду) або коли боржник за рішенням суду вважається безвісно відсутнім або має правовий статус особи, зниклої безвісти.

Крім того, на субсидію можуть розраховувати боржники зі сплати аліментів, які є алко- або наркозалежними (це підтверджено медичною довідкою), а також особи, до яких застосовуються заходи забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення від роботи (посади) чи домашнього арешту або тримання під вартою.

Протягом тижня більше 950 внутрішньо переміщених луганчан отримали допомогу у гуманітарних штабах при Гірській громаді

Так, на Полтавщині нашим землякам надані продуктові та гігієнічні набори, памперси. За потреби можна було отримати юридичну допомогу та консультації від спеціалістів всеукраїнського благодійного фонду «Горєніє» з питань отримання компенсації за зруйноване житло.

У гуманітарних хабах Сєвєродонецької громади в Дніпрі та Тернополі за тиждень видано 535 продуктових наборів

Зокрема, жителі Луганщини у Дніпрі отримали 311 продуктових наборів, в Тернополі - 224.

Адреси розташування гуманітарних хабів Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації:

м. Дніпро, пр. Петра Калнишевського, 27-К.
Графік роботи: понеділок - п'ятниця з 10:00 до 15:00.
Телефони: (050) 533-42-96, (097) 813-71-49.
https://t.me/s/severhabdnipro

Кому виплачуються належні суми страхових виплат у разі смерті потерпілого або особи, яка має право на страхові виплати

Належні суми страхових виплат, що з вини уповноваженого органу управління не були своєчасно виплачені особам, які мають на них право, у разі смерті таких осіб виплачуються членам їхніх сімей, а в разі їх відсутності включаються до складу спадщини.

Громадам Луганщини повернуто доступ до 45 державних реєстрів та автоматизованих систем

Через повномасштабне російське вторгнення усі 23 центри надання адміністративних послуг Луганської області були відключені від доступу до державних реєстрів та автоматизованих систем.

Унаслідок активних бойових дій та тимчасової окупації значної частини області, територіальним громадам та більшості суб’єктів господарювання довелося налагоджувати роботу в більш безпечних регіонах країни.

На сьогодні для ВПО з Луганщини працюють 30 гуманітарних штабів в різних областях.

Соціальні виплати у 2023 році: які з них продовжені автоматично, а в яких випадках треба звертатися до органів соцзахисту

Із 1 січня 2023 року соціальні виплати автоматично продовжено на весь період дії воєнного стану плюс один місяць після його завершення.

У першу чергу, виплати продовжені дітям у складних життєвих обставинах, зокрема дітям, над якими здійснюють опіку чи піклування; які є хворими на тяжкі захворювання; які мають інвалідність або чиї батьки ухиляються від сплати аліментів.

Хто може вийти на пенсію за віком у 2023 році

Право на призначення пенсії за віком визначається залежно від набутого страхового стажу при досягненні передбаченого законом віку.

Загальні умови призначення пенсії за віком визначено статтею 26 Закону України від 09.07.2003 No 1058-IV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Законом визначено вимоги щодо наявності необхідного страхового стажу для виходу на пенсію після досягнення 60, 63 або 65 років.

Так, для виходу на пенсію в 60 років у 2023 році необхідно мати не менше 30 років страхового стажу.

Більше 2000 ВПО з Луганщини цього тижня видані продукти харчування у штабах Попаснянщини

Так, у Новомосковську надано 516 продуктових наборів. 142 особи отримали одяг та іграшки.

Медичними послугами скористалися 65 людей.

11 ВПО проконсультовано БФ «Право на захист».

У Харкові видано 361 продуктовий набір. 13 осіб звернулися до лікаря. Також у жителів Луганщини була змога поспілкуватися зі психологом та вирішити питання, що турбують, з юристом.
У Черкасах, наші переселенці отримали 356 продуктових наборів.

Через відділення АТ «Укрпошта» оформлено відправку 770 посилок.
 

Майже 350 комплектів дитячого одягу видано нашим переселенцям у Дніпровському хабі Кремінської громади

Упродовж тижня в координаційному центрі підтримки ВПО, що знаходиться у м. Дніпро, луганським переселенцям видано 300 продуктових наборів та майже 350 комплектів дитячого зимового одягу від UNICEF.

Також родини кремінян, де є лежачі хворі, отримали 12 гігієнічних наборів з речами для догляду. Допомога надана Міжнародним комітетом порятунку.

На базі хабу внутрішньо переміщених осіб консультували юрист, психолог, фахівець обласного центру зайнятості та Національної поліції.

В Івано-Франківському хабі на цьому тижні надано допомогу понад 300 переселенцям з Луганщини

Із вівторка по суботу, адже саме таким є графік роботи Координаційного центру допомоги ВПО з Луганщини в Івано-Франківській області, тут відбувається видача продуктової допомоги переселенцям з громад Луганської області.

Які види страхових виплат призначають органи ПФУ

Наразі органи Пенсійного фонду України призначають та виплачують такі види страхових виплат:
– внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання:
• допомога по тимчасовій непрацездатності – у розмірі 100 % середньої заробітної плати (перші 17 днів за кошти страхувальника, починаючи з 18 дня – за кошти соціального страхування);

247 мільйонів гривень субсидій і пільг, майже 32 мільйони - страхових виплат, 1,2 мільярда гривень пенсій отримали жителі Луганщини в лютому

Станом на 16 лютого, згідно із затвердженим графіком, ПФУ профінансовано мешканцям Луганської області наступні виплати:
- 1211,02 млн грн - на пенсійні виплати, в т. ч. 1204,38 млн грн - через уповноважені банки; 1,14 млн грн - через АТ "Укрпошта";
- 31,92 млн грн - на соціальні страхові виплати, в т. ч. 2,33 млн грн - на оплату лікарняних.
- 247,17 млн грн - на виплату житлових субсидій та пільг.
 

Українці в Польщі можуть отримати ваучери від Польського Червоного Хреста

Це благодійна програма для українських біженців, які прибули до цієї країни після 24 лютого 2022 року.

Отримати ваучери на суму 500 злотих можуть такі категорії наших співвітчизників:
- особи, які мають свідоцтво про непрацездатність;
- жінки, старші 60 та чоловіки, старші 65 років;
- вагітні жінки (за наявності відповідної довідки);
- особи, які виховують дитину віком до 12 місяців;
- особи, які самі доглядають трьох або більше дітей.

У Рівному створять дорадчий орган з питань ВПО при міській раді

У Рівному в рамках програми «Єднання заради дії» відбувся регіональний форум «Інтеграція переселенців на Рівненщині: проблеми, рішення та роль Ради ВПО».

Участь у заході взяли внутрішньо-переміщені особи, громадські організації та ініціативи, представники влади, зокрема, Кремінської міської військової адміністрації. Адже від початку повномасштабного вторгнення Рівненщина прихистила понад 80 тисяч людей, у їх числі, і мешканці Кремінської громади.

У Хмельницькому продовжує роботу Червоний Хрест

15 лютого у м. Хмельницький мобільна медико-психологічна бригада від Норвезького Червоного Хреста на базі гуманітарного хабу Гірської громади Луганської області провела черговий прийом для ВПО, ветеранів, а також осіб з обмеженими можливостями, які звертаються за допомогою до згаданого хабу.

Цього разу мобільна бригада складалась з сімейного лікаря, психолога та медичної сестри.

Протягом дня вони мали змогу прийняти, обстежити та проконсультувати 30 осіб, з них 27 – терапевт, 3 – психолог.

Сергій Гайдай взяв участь у нараді з Прем’єр-міністром щодо швидкого відновлення Луганщини

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль провів селекторну нараду з очільниками Дніпропетровської, Донецької, Луганської та Харківської обласних військових адміністрацій щодо реалізації в регіонах проектів швидкого відновлення України.

Глава Уряду назвав п’ять пріоритетів для відновлення: енергетика та житло людей, розмінування, критична інфраструктура та допомога бізнесу.

Прем’єр-міністр заслухав інформацію очільників ОВА щодо проектів відновлення житла та критичної інфраструктури.

Укрпошта ввела в обіг поштову марку «Воїни світла. Воїни добра»

Марка присвячена людям, які після масованих ракетних обстрілів росії, після численних атак дронами на енергетичну інфраструктуру зберегли світло й тепло в наших домівках.

Марки у блоці названі на честь різних комунальних служб - "Дорожники", "Зв’язківці", "Енергетики", "Водопостачальники" та "Газовики".

Тираж поштового блоку складає 300 тисяч, номінал кожної марки - М. Автор випуску Олександр Нікітюк.

Які документи необхідні для перерахунку соцвиплати у разі зміни складу родини або подовження, коли дитина-утриманець досягла певного віку

За малолітніх або неповнолітніх осіб заяву подає один із батьків або інший законний представник.

Пледи, ковдри, рушники, одяг, подушки та постільну білизну можна отримати в штабі Лисичанської громади в Дніпрі

На базі гуманітарного штабу Лисичанської міської військової адміністрації для внутрішньо переміщених осіб Луганської області щоденно з 10:00 до 15:00 організована видача одягу, взуття, дитячих підгузків, жіночої та дитячої гігієни.

У наявності рушники, пледи, ковдри, подушки та постільна білизна.

Адреса: м. Дніпро, проспект Дмитра Яворницького, 81.
 

На початку 2023 року у Рубіжанській центральній міській лікарні у Дніпрі отримали допомогу майже 1,5 тисячі пацієнтів

КНП «Рубіжанська центральна міська лікарня» з січня надало допомогу 1459 пацієнтам.

Прийом пацієнтів там проводять хірург, ортопед-травматолог, невропатолог, кардіолог, акушер-гінеколог, терапевт, отоларинголог, офтальмолог, психіатр, лікар УЗД.

Є можливість лабораторного та рентгенологічного обстеження.

Консультації та обстеження - безкоштовні. Наявність електронного направлення бажана, але не обов'язкова.

Словаччина подовжила термін тимчасового захисту для українців

Словацька Республіка продовжила термін дії тимчасового притулку для українців, які вимушено переїхали до Словаччини внаслідок російської агресії.

Про це повідомили на офіційному сайті Міністерства внутрішніх справ країни.

Посвідчення «Тимчасовий притулок» (dočasné útočisko) терміном дії до 4 березня 2023 року автоматично залишатимуться дійсними до 4 березня 2024 року.

Втім, якщо українці бажають, то вони можуть оновити своє посвідчення через електронну службу Міністерства внутрішніх справ Словацької Республіки, скориставшись portal.minv.sk.

Зміни в монетизації пільг на житлово-комунальні послуги: що потрібно знати

У січні 2023 року завершено реформу монетизації пільг. Пільги на оплату житлово-комунальних послуг їх одержувачам з січня цього року надаються виключно у грошовій готівковій формі.

Людина відтепер може отримати «на руки» свої гроші й, зекономивши енергоресурси, витратити заощаджене на інші потреби. Очікується, що таким чином буде підвищена мотивація громадян до енергоощадження.