Прес-центр27 жовтня 2016, 13:10

АМУ: Розстрочення платежів для населення за комунальні послуги без відповідних дій Уряду зі стабілізації комунальних підприємств є неприпустимим

Сьогодні продовжується блокування рахунків близько 100 комунальних підприємств теплопостачання через борги за спожитий природний газ перед НАК «Нафтогаз України». Як наслідок, комунальні підприємства не змогли підготувати мережі до опалювального сезону та вчасно його розпочати.

З метою вирішення такої несприятливої ситуації комунальних підприємств теплопостачання Уряд вніс на розгляд Верховної Ради України законопроект щодо реструктуризації таких боргів, який 20 жовтня парламент прийняв в першому читанні.

Однак прийняття цього законопроекту не вирішує проблем, які призводять до утворення заборгованості комунальних підприємств за спожитий природний газ перед енергопостачальними компаніями, а лиш ліквідовує наслідки тарифної політики держави.

В той же час 19 жовтня Уряд приймає постанову, якою надає право громадянам оплачувати послуги з централізованого опалення в розстрочку. Сума неоплачених 50% плати за такі послуги сплачуватиметься споживачами протягом неопалювального періоду рівними частинами. Такі зміни призведуть до зменшення грошових надходжень до комунальних підприємств протягом опалювального періоду. А отже знову - заборгованість за природний газ (який займає частку 60 % в тарифі), невиплачена заробітна плата працівникам. І відповідні дії НАК «Нафтогаз України» - нарахування штрафів, пені, блокування рахунків.

АМУ висловлює надію, що такі дії Уряду щодо захисту населення не призведуть до штучного банкрутування комунальних підприємств.

Насторожує те, що розробкою цього нормативно-правого акту займалася Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, яка не є центральним органом виконавчої влади. Профільне Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства залишилося спостерігачем. Постанова була прийнята досить швидко: від ідеї до прийняття всього 2 дні (зазвичай, проекти нормативно-правових актів Уряду проходять довготривалі процедури розробки та узгоджень між міністерствами, що тривають місяцями).Вважаємо, що розстрочення платежів для населення без відповідних кроків щодо вирішення питання розрахунків комунальних підприємств з постачальниками природного газу, виплати заробітної плати, сплати податків є неприпустимими.

До слова, Прем’єр-міністр України на засіданні Уряду 19 жовтня запевнив, що «будуть застосовані «дзеркальні» розстрочки». Висловлюємо надію, що дії Кабінету Міністрів України із стабілізації роботи комунальних підприємств теплопостачання протягом опалювального періоду будуть таким ж оперативними і вже на наступне засідання Уряду комунальні підприємства теплопостачання отримають відповідні інструменти та механізми, які дозволять їм успішно пройти опалювальний сезон.

ДЖЕРЕЛО: http://auc.org.ua/novyna/amu-rozstrochennya-platezhiv-dlya-naselennya-za...