Прес-центр20 серпня 2017, 21:08

Асоціація міст України – за розвиток місцевих житлових програм

Асоціація міст України закликає до подальшого розвитку міських програм забезпечення молоді та інших категорій населення житлом. Про це йдеться у листі Асоціації, направленому міським головам.

Одним із можливих механізмів забезпеченням громадян житлом є запровадження місцевих житлових програм спільно з Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву, говориться у зверненні до міських голів. Сьогодні в Україні водночас із державними діють близько 130 регіональних житлових програм. Вони передбачають такі механізми, як надання пільгових довготермінових кредитів молоді та іншим категоріям населення на будівництво і придбання житла та надання державної підтримки на ці цілі.
Зокрема, у Харкові діють 2 міські програми житлового будівництва до 2020 року, одним з виконавців яких є регіональне управління Держмолодьжитла. У 2013-2017 рр. програми профінансовані на суму 51,89 млн грн, введено в експлуатацію 39 будинків, де 314 квартир передбачено для учасників програм Держмолодьжитла.

У Рівному успішно реалізується міська житлова програма на 2015-2019 рр., яка на даний час профінансована на 9,28 млн грн. Введено в експлуатацію 5 житлових об’єктів, де 83 квартири виділено для учасників програм Держмолодьжитла.

Черкаси реалізують 2 міські програми – до 2017 і 2020 рр., на цей час профінансовані на 10,21 млн грн. У введеному в експлуатацію житловому будинку 31 квартиру отримали учасники програм Держмолодьжитла.

Міські програми із залученням як виконавців регіональних управлінь Держмолодьжитла у взаємодії з органами державної влади і місцевого самоврядування успішно реалізуються у Кременчуку, Львові, Миколаєві та низці інших міст.

«Реалізація державних і місцевих житлових програм дозволяє не тільки вирішити соціальне питання громади із забезпечення житлом, підтримати потенціал міста у професійному і освіченому населенні, а й забезпечує розвиток будівельної і суміжних галузей та забезпечує стабільні надходження до бюджету», - йдеться у листі Асоціації міст України.

Джерело: АМУ