Прес-центр16 листопада 2018, 22:11

Без минулого у народу немає і майбутнього

З впровадженням реформи децентралізації в Україні та зі створенням Біловодської ОТГ змінилось і відношення до сфери культури, яка починає сприйматися як ключовий фактор соціально-духовного зростання території, забезпечення ціннісного фундаменту держави.

Розуміючи важливість культурно-духовного розвитку населення, Біловодська селищна рада поставила перед собою мету створити умови для отримання населенням якісних культурних послуг, зміцнення української державності, виховання патріотизму, культивування української свідомості у жителів громади.

Біловодщина вважається унікальним куточком Луганської області, який славиться не тільки своєю історією, а й вражає самобутніми культурними традиціями, захоплюючими краєвидами і щирою українською гостинністю. Без сумніву, для туристів унікальними об’єктами Біловодського району є Деркульський кінний завод, який є найпершим кінним заводом на території Україні. Він заснований в 1767 році. На його території знаходиться комплекс пам’ятників архітектури та містобудівництва національного значення XVII-XIX cтоліть. Серед них є й такі, котрі не мають аналогів в усьому світі (центральна тренерська конюшня. Японський манеж, адмінспоруда і паркова зона з озером). Разом з тим, у Біловодській об’єднаній громаді зосереджено багато потенційно привабливих для туристів визначних місць.

Забезпечення належного збереження безцінної історичної спадщини українського народу, поліпшення краєзнавчої роботи, популяризація пам’яток історії та культури серед мешканців району та гостей, дозволить проведення масових культурних, просвітницьких та інших заходів для різних категорій населення та туристів.

Головним осередком популяризації краєзнавства, збереження історії рідного краю, його культурно-духовною скарбницею є Біловодський районний краєзнавчий музей, який, окрім того, є складовою частиною Луганського обласного туристичного кільця та одним з головних туристичних об’єктів Біловодщини. Основною проблемою у проваджені діяльності музею є те, що його будівля стара і потребує ремонту: ремонт даху (заміна покриття та лаг), заміна дверей та вікон на енергозберігаючі конструкції. Зовнішній вид будівлі не відповідає сучасним потребам, останній раз капітальний ремонт проводився у 1981 році.

З метою забезпечення доступу до культурного надбання мешканців громади за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад Біловодською селищною об’єднаною територіальною громадою реалізовано I чергу проекту «Капітальний ремонт будівлі краєзнавчого музею». Загальна вартість проекту склала 1336,928 тис. грн.

Довідково: Біловодська ОТГ, найбільша за площею громада в Україні (1,6 тис.км.кв.), створена шляхом добровільного об'єднання Біловодської селищної та 13 сільських рад. Адміністративним центром об’єднаної громади є селище Біловодськ. Біловодська ОТГ – це одна з небагатьох громад в Україні та єдина громада в Луганській області, яка була утворена в межах всього району.

#СПРОМОЖНА_ГРОМАДА #історії_успіху