Прес-центр19 жовтня 2017, 15:10

Чого очікувати бюджетам органів місцевого самоврядування від Державного бюджету 2018 року?

Сьогодні Верховна Рада України планує розглянути у першому читанні проект державного бюджету на 2018 рік. Проектом державного бюджету на 2018 рік передбачено не тільки зростання доходів місцевих бюджетів у 2018 році, а також додаткове навантаження на місцеві бюджети без компенсації фінансових ресурсів. Консультант з бюджетних питань Луганського регіонального відділення Асоціації міст України Людмила Євсеева  розповіла про виклики громадам:

 – Передача на рівень місцевих бюджетів фінансування пільг за житлово-комунальні послуги в сумі 7 млрд.грн;

відшкодування втрат транспортних компаній  з перевезення пільгової категорії громадян- 2,5 мрд.грн;
погашення заборгованості за минули роки пільг і субсидій за житлово-комунальні послуги – 8 млрд.грн;
передбачено фінансування з місцевих бюджетів ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації (технікуми, коледжі, училища).

Реформа децентралізації передбачає збільшення власних доходів територіальних громад, що надає змогу громадам вирішувати актуальні питання розвитку територій. Так, бюджетним пакетом пропонується змінити існуючий мотиваційний механізм горизонтального вирівнювання шляхом збільшення з 50 до 80 відсотків обсягу вилучення коштів із місцевих бюджетів до державного бюджету (т.зв. реверсна дотація). Це призведе до необґрунтованого зменшення фінансового ресурсу місцевих бюджетів, які мають рівень надходжень податку на доходи з фізичних осіб на одного мешканця вище 1,1.

Зміна механізму горизонтального вирівнювання позбавляє громади мотивації до нарощування фінансових ресурсів – чим більше ти заробляєш, тим більше в тебе заберуть. В той же час, стимулює утриманські настрої – навіщо добре працювати, якщо краще нічого не робити і отримати дотацію з державного бюджету за рахунок інших.

Обсяг освітньої та медичної субвенції передбачений проектом Державного бюджету на 2018 рік є недостатнім. Так, обсяг освітньої субвенції збільшено на 16% в порівняні з 2017 роком, у той час Урядом передбачено зростання заробітної плати вчителів у 2018 році на 25%.

Отже, недофінансування освітньої субвенції може скласти 4,5 млрд. грн.

В свою чергу, обсяг медичної субвенції на 7 млрд. грн менше рівня минулого року. Вже зараз обсяг недофінансування медичної галузі з державного бюджету складає більше 30%.

Отже, органи місцевого самоврядування можуть знову опинитись в ситуації необхідності дофінансування за рахунок власних коштів зарплат вчителів, медиків та утримання зазначених галузей у відносно належному стані.

Залишається сподіватися, що компроміс буде знайдено і всі вищезазначені ризики для місцевого самоврядування буде знято в держбюджеті-2018.