Прес-центр10 жовтня 2016, 15:10

Децентралізаційний марафон експертів Луганського регіонального відділення Асоціації міст України завітав до Попаснянської міської громади, яка знаходиться поруч із лінією розмежування із зоною АТО

У інформаційній зустрічі взяли участь 50 осіб, у тому числі Попаснянський міський, Комишуваський селищний та Врубівський сільський голови.

До учасників зустрічі приєдналися заступник голови Луганської обласної державної адмінстрації Валерій Косинський, голова Попаснянської районної адмінстрації Роман Власенко та голова Попаснянської районної ради Костянтин Желдаков.

Після основних питань, які були презентовані експертами АМУ Сергієм Тихоновським та Людмилою Євсєєвою учасники перейшли безпосередньо до дискусії.

Юрій Онищенко, Попаснянський міський голова зазначив, що від об’єднання Попаснянська громада тільки виграє, тому що 50% бюджету району сьогодні складають податки та надходження від підприємництва міста Попасна. Тільки податок на доходи фізичних осіб – це порядку 18 млн.грн. Він звернувся до присутніх сільських голів і закликав їх не боятися об’єднуватися навколо Попасної, бо у Попаснянському районі – це найкраща інфраструктура, яка може забезпечити якісні послуги.

Голова районної адміністрації Роман Власенко також підтримав міського голову про необхідність створення Попаснянської міської об’єднаної громади, зазначивши підтримку держави об’єднаних громад у вигляді державної субвенції на розвиток інфраструктури та від ФДРР. Особливо важливим був акцент на розрахунках освітньої субвенції для об’єднаних громад із коефіцієнтом 1,2, що значно збільшує освітню субвенцію для ОТГ.

Голова районної ради Костянтин Желдаков оголосив позитивне відношення до об’єднання, зазначивши ряд проблем, а саме відсутність змін до Конституції України в частині децентралізації, відсутність законодавчого врегулювання повноважень старост тощо.

Після виступів основних ключових осіб відбулась дискусія. Обговорені питання можливостей проведення місцевих виборів після створення Попаснянської ОТГ, повноваження префектів та старост, механізм передачі повноважень по утриманню інфраструктури із району в об’єднану громаду, можливостей внесення змін до Перспективного плану формування громад Луганської області, створення ЦНАП в об’єднаних громадах тощо.