Прес-центр10 жовтня 2016, 20:10

Децентралізаційний марафон вивчив історії успіху функціонування Новопсковської ОТГ

Так, експерти Луганського регіонального відділення Асоціації міст України завітали до с.Осинове, яке увійшло до складу Новопсковської ОТГ у якому було вивчено практику застосування соціального партнерства сільскогосподарських виробників із селищною радою.

У ході спілкування керівник сільськогосподарського кооперативу "Слобожанський" Микола Романченко поділився такою інформацією.

На сьогодні кооператив зберіг спеціалізацію на тваринництві, що є досить унікальним на Луганщині - це 600 голів великої рогатої худоби, 200 свиней, 200 овець. Займається також рослинництвом - вирощуванням пшениці, кукурудзи, соняшника, ячменю. Кооператив забезпечує населення 70 робочими місцями. Щорічний обсяг виробництва складає 25 млн. грн.

Серед проблем керівник кооперативу зазначив падіння цін на м'ясо в результаті втрати ринків збуту на окупованій території Луганської області, користування стихійними ринками, відсутність доступу сільськогосподарських виробників до дешевих фінансів, монополізація сільського господарства.

Основним механізмом відтворення українських традицій та розвитку села Микола Романченко вважає необхідність застосування соціального партнерства, яке активно впроваджується в Новопсковській ОТГ. За рахунок такого партнерства в селі Осинове сьогодні запроваджена нова система опалення в ЗОШ І-ІІ ступеню акредитації (250 тис.грн.), побудований Свято - Михайлівський храм Успенської церкви, при якому відкритий музичний гурток по навчанню грі на баяні. Побудована котельня при церкві на дров'яному котлі. Побудована свердловина артезіанської води в селі надає безоплатну воду селянам.

Серед планів Микола Романченко вбачає необхідність активізації роботи із громадою, а для цього необхідно встановити літню сцену та відновити парк. Особливо важливо - духовне виховання молоді, долучення до церкви, створення духового оркестру.