Прес-центр10 жовтня 2016, 20:10

Гладко вписано в папері, та забули про яри, а по них ходити…

Під час інформаційної зустрічі, яка відбулася у місті Лисичанськ за участі секретаря Лисичанської міської ради Едуарда Щєглакова, заступника міського голови Ігоря Ганьшина, голови Новодружанської міської ради Андрія Гайдукова, депутатів Лисичанської міської ради, представників органів виконавчої влади, виконавчих органів Лисичанської міської ради відбулося обговорення практичної сторони організації процесу об’єднання громад. Регіональні експерти АМУ роз’яснили алгоритм об’єднання територіальних громад, критерії визначення потенційних адміністративних центрів та зон доступів, переваги об’єднання, фінансову спроможність та перспективу розвитку громад.

Так, по Перспективному плану формування територій громад Луганської області Лисичанська об’єднана територіальна громада утворюється шляхом об’єднання Білогорівської, Вовчоярівської, Малорязанцівської, Мирнодолинської селищних рад, міст Новодружеськ та Привілля навколо адміністративного центру - Лисичанськ, яке є містом обласного значення.

На сьогодні міста обласного значення, завдяки оздоровленню системи бюджетування як складової бюджетної децентралізації, отримали додаткові ресурси і мають можливість розвиватися. Об’єднання із сільськими територіями дають містам основний ресурс – землю, що створює для адміністративних центрів – міст обласного значення додаткові виклики і загрози в управлінні сільськогосподарськими і розпайованими землями і це є сумнівом створення Лисичанської об’єднаної територіальної громади.

Заступник міського голови Ігор Ганьшин зазначив: «Знаєте в чому складність питання, яке ви піднімаєте, чому ми з побоюванням ставимося до об'єднання? Ми тут практики, які згодом повинні вирішувати проблеми населення, конкретної людини. Складається таке відчуття, що ми створюємо ці громади не бачачи стратегії, тобто за великим рахунком за принципом: куди винесе, туди і понесе.»

Учасників зустрічі турбували питання пошуку переваг об’єднання громад безпосередньо для Лисичанська, статусу міста обласного значення, створення опорних шкіл, наявне черезсмужжя Мирнодолинської селищної ради тощо.