Прес-центр28 травня 2018, 18:05

Лугащина входить в "золоту середину" регіонів за показниками децентралізації!

Станом на 10.05.2018 року Луганська область займає 11 місце серед регіонів України за індикаторами децентралізації, визначеними Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, тобто входить в "золоту середину".

На сьогодні в Луганській області утворено 13 об’єднаних територіальних громад. Із них Шульгинська об'єднана територіальна громада очікує на рішення ЦВК щодо призначення перших місцевих виборів. У Новоайдарській, Гірській та Щастинській об’єднаних територіальних громадах перші місцеві вибори не призначаються через загрозу порушення законності та правопорядку, свободи передвиборної агітації та інших прав і свобод виборців на території відповідних рад.

Зважаючи на активне впровадження реформи децентралізації, концепція Перспективного плану Луганської області постійно змінюється, вносяться відповідні корективи з урахуванням реальних процесів добровільного об’єднання. Нова редакція Перспективного плану формування територій громад Луганської області передбачає утворення 29 об’єднаних територіальних громад (чинна – 25 ОТГ).

В об'єднаних територіальних громадах проживає 143502 осіб ( 26,5% від загальної чисельності населення області). Разом з тим майже 53% - це населення міст обласного значення і більше 20% - населення сільських, селищних громад, міст районного значення, які до цього часу не були задіяні в процесі формування спроможних громад.

Наразі більше 22% території області (5967,981 км. кв.) охоплені децентралізацією, де утворені об’єднані територіальні громади.

В межах одного району утворена одна громада - Біловодська ОТГ, на території якої проживають близько 24 тис. мешканців. Найменша громада Луганщини - це Привільська об'єднана територіальна громада, на території якої (221,97 км. кв.) проживають 1510 осіб. Кількість об'єднаних територіальних громад менше 5000 тис. населення – 4 (Лозно-Олександрівська, Нижньодуванська, Привільська, Шульгинська ОТГ).

В ОТГ Луганської області діє 38 старост, з яких 15 старост обрано на виборах, решта - це сільські голови відповідних територіальних громад до об’єднання і які наразі виконують обов'язки старост.

В області створено 8 опорних шкіл, із них 1 заклад створено в Біловодській об'єднаній територіальній громаді.

Протягом 2018 року у 3 районах регіону мають намір добровільно об’єднатися 7 територіальних громад, а саме:

1. Старобільський район - 3 громади: 
- Підгорівська ОТГ (Підгорівська, Верхньопокровська, Нижньопокровська) - липень.
- Калмиківська ОТГ (Калмиківська, Світлівська сільські ради) - серпень.
- Веселівська ОТГ (Веселівська, Садківська, Караяшницька сільські ради) - листопад.
2. Станично – Луганський район - 3 громади:
- Великочернігівська ОТГ (Великочернігівська, Верхньобогданівська, Сотенська сільскі ради) - вересень.
- Широківська ОТГ (Широківська селищна, Герасимівська, Чугинська, Розквітненська сільські ради) - жовтень.
- Талівська ОТГ (Талівська, Красноталівська сільські ради) - жовтень.
3. Марківський район - 1 громада: 
Марківська ОТГ (Марківська селищна, Кабичівська, Бондарівська Кризька, Просянська, Гераськівська, Сичанська, Ліснополянська сільські ради) - грудень.

Джерело: Луганське РВ АМУ

Дослідження проведено в рамках проекту ПУЛЬС за фінансової підтримки USAID.