Прес-центр11 жовтня 2016, 14:10

На марафонській дистанції – селище Станиця Луганська

На цьому тижні в селищі Станиця Луганська на інформаційній зустрічі регіональні експерти АМУ обговорювали можливість створення потенційної об’єднаної Станично-Луганської територіальної громади. У заході взяли участь очільники Валуйської, Вільхівської та Комишненської сільських рад, які згідно із Перспективним планом формування територій громад Луганської області входять до складу потенційної Станично-Луганської ОТГ. До заходу долучилися представники Станично-Луганської РДА, центру надання адміністративних послуг, представники депутатського корпусу та громадських організацій.

Експерти АМУ висвітлили перспективи, перші результати децентралізаційної реформи в Україні та області. Особливу увагу приділили можливостям фінансової підтримки ОТГ, процедурі об’єднання територіальних громад.

Присутні взяли активну участь в обговоренні питань, які стосувались земельним відносинам та управлінню власності, гарантій соціального захисту населення при об’єднанні у разі створення ОТГ, cтворенню мережі опорних шкіл та фінансування закладів освіти, підвезенню дітей до навчальних закладів. Під час обговорення учасники поділилися негативним досвідом відмови Станично-Луганської районної ради у згоді про створення опорної школи у селищі Широкий, хоча були всі передумови для організації цього закладу. Протягом засідання ескперти АМУ дізналися про нічний обстріл Станиці Луганської.

Близькість до лінії розмежування в зоні АТО, напружена ситуація через обстріли контрольно-пропускного пункту в'їзду-виїзду «Станиця Луганська», відтік кадрів та молоді - це невелика кількість об’єктивних чинників, які наразі унеможливлюють створення Станично-Луганської ОТГ.

Разом з тим, за результатами зустрічі було висловлено підтримку державній політиці в напрямку посилення місцевого самоврядування і готовність брати активну участь у її проваджені.