Прес-центр31 жовтня 2016, 13:10

Наталія Бойко: "Реформа місцевого самоврядування в Луганській області гальмується через небажання та невміння управляти територіями по-новому"

Про це та інше було повідомлено Луганським регіональним відділенням Асоціації міст України під час Луганського регіонального Форуму "Зміни 3D" "Змінимо країну разом!". Темі децентралізації влади була присвячена відповідна дискусійна панель, під час якої експерти з децентралізації ділились своїми думками:
"Луганське регіональне відділення Асоціації міст України започаткувало реформу децентралізації влади на Луганщині у травні 2015 року через створення відповідного обласного Офісу реформ. Завдяки активній співпраці із Луганською обласною військово-цивільною адміністрацією Офісом реформ було розроблено та затверджено важливий для області стратегічний документ "Перспективний план формування територій громад Луганської області". Це перший крок для реформування Луганщині. І друге, завдяки активній роботі експертів Офісу було створено умови для об'єднання в Новопсковську, Щастинську, Новоайдарську та Білокуракинську об'єднані територіальні громади. Чотири громади Луганщини пройшли цей нелеглий шлях об'єднання, на жаль, дві з яких не пройшли місцеві вибори. ЛОВЦА не подала Новоайдарську та Щастинську ОТГ до ЦВК на призначення в них перших місцевих виборів. Однак, Новопсковська та Білокуракинська ОТГ показуються успіхи не тільки отримання додаткового фінансування, але й ефективного його використання та управління громадою. Це були перші громади - первопроходці, лідери руху місцевого самоврядування, які правильно оцінили можливості, прорахували ризики і майбутні вигоди. До речі три, з яких є членами ВОМС "Асоціація міст України" - Новопсковська селищна, Щастинська міська та Петропавлівська селищна громади.
Чому процеси реформи уповільнилися в 2016 році і ми маємо єдину створену у 2016 році не за Перспективним планом Чмирівську ОТГ?

1. На жаль, перша мотивація громад до об'єднання на Луганщині - це вихід із під тиску районного керівництва. Там де тиск величезний - там активізуються процеси створення об'єднаних територіальних громад. Громади не дивляться на свою майбутню фінансову спроможність, не рахують фінансові показники, не думають про те, як вони будуть жити в майбутньому, чи зможуть вони забезпечити додаткові повноваження відповідними фінансовими ресурсами. Головне - стати самостійними і незалежними від району. Це зрозуміло!
Але, є і інша тенденція, в супереч вищезазначеному. Білокуракинська ОТГ була створена саме із сприяння голови Білокуракинської РДА Іванюченка С.І. Після знайомства з ним стало зрозуміло чому. Ця людина дійсно розуміється на питаннях місцевого економічного розвитку. Не зважаючи, на втрату ПДФО районним бюджетом, його правильні дії по сприянню та допомозі в створенні Білокуракинської ОТГ призвели до дотаткових 14, 7 млн.грн., які отримала територія, на якій живуть, в першу чергу, його діти. Така ж ситуація була із створенням Новоайдарської ОТГ, керівництво Новоайдарської РДА допомагало в створенні цієї громади. Тобто там, де керівники району не бояться втрачати посади, є дійсно лідерами і готові змінювати підходи до управління територією - там є прогрес у цьому питанні. Де вони, в першу чергу, бачать себе лідерами в місцевому самоврядуванні!

2.Відсутня системна робота на рівні регіону по сприянню створенню спроможних громад у відповідності до Перспективного плану. Так, Перспективний план - це тільки рекомендація, але він був розроблений у відповідності до методики і показує громадам, як необхідно об'єднуватися, щоб бути спроможними. В нього можуть бути внесені зміни, але при наявності на це відповідних обгрунтувань спроможності - не більше, не менше.

3.Низький рівень знань населення щодо результатів реформування та слабкий рівень підготовки лідерів громад, які можуть роз'яснити позитиви. "Перепонщики" децентралізації, саме таким терміном, я би назвали тих людей, які залякують сільських голів, розповсюджують листівки низового рівня. Типа "Після децентралізації Ви втратите ліси, поля і паї!". Саме низький рівень знань громадян нашої багатостраждальної Луганщини дозволяє вірити в цю низькопробну інформацію. Тому дивуєшься до якої низоти треба дійти, щоби використовувати такі методи боротьби за свої крісла!

4.Звернення до донорських організацій, які заходять на територію Луганщини з цієї тематики. Шановні донори, шановні громадські організації. Конкуренція - це добре! Але, її творять самі люди! Давайте ми - експерти з децентралізації, незважаючи під якою ігідою ми працюємо, об'єднаємо зусилля, використаємо надбання один одного, і в цей непростий час для наших громад надамо їм значущу допомогу примноженням наших спільних перемог в цій нелегкій справі!

Наталія Бойко, виконавчий директор Луганського регіонального відділення асоціації міст України