Прес-центр10 жовтня 2016, 20:10

Об'єднана громада навколо міста обласного значення - чи бути Сєвєродонецькій об'єднаній громаді в Луганській області - ця тема турбувала учасників децентралізаційного марафону "Луганщина - 2016"

На цей раз зустріч відбулась у Сєвєродонецькій міській раді за участі експертів АМУ, заступника голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Романа Косинського, заступників Сєвєродонецького міського голови - Ольшанського Олександра Вікторовича, Коростильова Аркадія Валерійовича та голів Смолянинівської, Боровської, Чабанівської, Сиротинської, Боровенківської та Єпіфанівської сільських рад, які надали згоду на об'єднання та створили спільну робочу громаду.

Під час дискусії Роман Косинський озвучив позицію Луганської ВЦА стосовно децентралізаційної реформи. Він зазнпчив, що це реформа державна, тому ЛОВЦА сприяє її проведенню через організаційну, інформаційну, консультативну, нормативну підтримку. В теперішній час, створено обласну робочу групу, яка вивчає ситуацію, проводить інвентаризацію територій потенційних ОТГ на місцях для впровадження системного та комплексного підходу до формування спроможних об'єднаних громад області. Необхідний і фінансовий і економічний і інвестиційний аналіз, бо об'єднання громад - це не тільки перерозподіл ресурсів на користь ОТГ та створення інфраструктури для надання послуг. Це в першу чергу, територія - як інструмент для залучення інвестицій та розвитку, створення нових робочих місць і доданої вартості за рахунок внутрішніх, зовнішніх, у тому числі державних, міжнародних донорських, кредитних коштів.

Створення Сєвєродонецької ОТГ - є важливим елементом виконання Перспективного плану формування територій громад Луганської області. Але існує ряд проблем для вирішення яких необхідно вносити зміни до Перспективного плану. Ольшанский О.В. зазначив, що наразі Сєвєродонецьку вигідно створити ОТГ, тому що це відкриє перспективи землі для міста. На жаль, сьогодні місто в тисках земель Попаснянського району і це гальмує процеси розвитку. Але Мирнодолинінська сільська рада не надає згоду на об'єднання. А це б вирішило питання "черезсмужжя", яке реально заважає проведенню об'єднання. Сільські голови також підтвердили існуючу поблему із землею. В результаті було прийнято рішення присвятити наступне засідання обласної робочої групи Сєвєродонецькій ОТГ та розібратися із всіма проблемами для можливостей створення ОТГ.