Прес-центр8 лютого 2018, 00:02

Передача земель у власність громад як стимул до об'єднання

31 січня 2018 року Уряд прийняв розпорядження, відповідно до якого Держгеокадастр має передати землі державної власності за межами населених пунктів у комунальну власність об’єднаних територіальних громад до кінця 2018 року. Загалом в Україні 665 ОТГ, з яких 210 є членами Асоціації міст України, отримають матеріальний ресурс для зміцнення фінансової спроможності громади, збільшення доходної частини місцевих бюджетів у частині плати за землю. 

Передача земель здійснюється за заявницьким принципом. Це означає, що рада ОТГ на сесії має прийняти рішення про звернення до Держгеокадастру щодо передачі земель у комунальну власність та подати таку заяву за адресою. На фініші процесу – підписати акт-прийому передачі та з цим документом звернутися до державного реєстратора майнових прав для реєстрації комунальної власності на ці ділянки. Детальніше- у інфографіці (перейти). Передбачається, що в середньому, для окремо взятої ОТГ процедура передачі земель займе близько двох місяців.

Що зміниться для територіальних громад після отримання ними земель за межами населених пунктів у власність? "Істотно розширюється ресурсна база, якою місцеві органи влади зможуть розпорядитися на користь громадян. Умовно кажучи, громада краще розуміє, що пріоритетно – передати певну ділянку в оренду фермеру або пристосувати  її  під громадське пасовище? Саме необхідність розширити повноваження ОТГ в частині управління землями була основним ідеологічним підґрунтям рішення про передачу. Звичайно, отримання у власність земель за межами населених пунктів - лише перший етап організації грамотного управління ними. Наступним кроком має стати розробка містобудівної документації на ці землі і визначення планів розвитку територій", - зазначив Максим Мартинюк, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України.

Для підтримки процесу передачі земель Держгеокадастр створив спеціальний сайт http://otg.land.gov.ua, працює гаряча лінія з питань передачі земель з державної власності у власність громад (0800-502-528).

Управління земельними ресурсами – це саме ті повноваження, які мають здійснюватися на місцях. Асоціація міст України послідовно і наполегливо відстоювала позицію щодо необхідності передачі земель поза межами населених пунктів об'єднаним громадам, що  забезпечить наповнення бюджетів ОТГ та сприятиме їх просторовому розвитку.