Прес-центр4 жовтня 2016, 16:10

Потенційна Красноріченська об’єднана територіальна громада: тричі міряй, а раз одріж

На інформаційну зустріч у сел. Кресноріченськ Кремінського району щодо обговорення децентралізаційної реформи зібралися громадський актив, посадовці, працівники освітянської сфери та депутати селищної ради. До зустрічі долучилися Красноріченський селищний голова Віталій Жувако, заступник голови Кремінської районної ради Борис Руденко, заступник голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Валерій Косинський, консультанти Луганського регіонального відділення Асоціація міст України.

Сергій Тихоновський, регіональний консультант з правових питань, доповів про стан проведення реформи в Україні та Луганській області, про переваги об’єднання, фінансову спроможність та перспективу розвитку спроможних громад, про напрацювання та зміни у житті Новопсковської та Білокуракинської громад після об’єднання. «Є різні дискусії щодо об’єднання на Кремінщині з боку Кремінської районної влади і втілити в життя одну з ідей створення об'єднаної територіальної громади в масштабах району із адміністративним центром у м. Кремінна було б простіше. За попередніми розрахунками потенційна Красноріченська об’єднана територіальна громада є спроможною і має всі необхідні ресурси для об’єднання, а це є шанс громади жити в тих умовах на які вона заслуговує, затягувати процес не варто», - зауважив він.

Валерій Косинський наголосив про підтримку з боку обласної військово-цивільної адміністрації будь-яких ініціатив селищної ради щодо проведення децентралізаційної реформи; розповів про ініційований проект вивчення та обміну досвідом позитивних прикладів об’єднання громад під час тижневої поїздки зі Сходу на Захід України та запросив Красноріченського селищного голову взяти участь у наступній поїздці, яка планується пройти у вересні поточного року.

Не оминули і проблем, які турбують чи не всіх сільських голів, депутатів, жителів Кремінщини – питання фінансування закладів освіти, гарантій соціального захисту населення при об’єднанні, здатність вижити у разі від'єднання від районного центру.

Наостанок селищний голова Віталій Жувако висловив зацікавленість у створенні Кресноріченської об’єднаної територіальної громади.