Прес-центр6 лютого 2017, 02:02

Представники громад Луганської області взяли участь у навчальному семінарі проекту «Запуск регіонів: Донбас»

18-28 січня в місті Миргород відбувся перший етап із серії навчальний семінар для учасників з Луганської та Донецької областей проекту «Запуск регіонів: Донбас». Проект здійснюється Українським інститутом міжнародної політики у партнерстві з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту Українська ініціатива зміцнення громадської довіри (UCBI), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). 

Даний проект об’єднав представників виконавчої влади та ініціативні групи громадських активістів Маріуполя, Сартани, Дружківки, Вугледара, Соледарської ОТГ, Покровська, Лиманської ОТГ, Білозерської ОТГ, Гірника, Цукуринська, Курахівки, Лисичанська, Сєвєродонецька, Новопсковської ОТГ, Білокуракинської ОТГ,  Новоайдарської ОТГ. 

3 групи, по 25 учасників кожна, відвідали триденний навчальний семінар з напрацювання навичок стратегічного розвитку та закономірного його планування, проектного менеджменту та інших необхідних вмінь для ефективної роботи на місцях в рамках реформи децентралізації.

Сама програма семінару  включала лекцію, а потім і практичні роботу, присвячену стратегічному розвитку та аналізу, котрі проводили Галина Васильченко, та Ірина Ковра – експертки зі стратегічного розвитку міст. Учасники ознайомилися із українським та іноземним досвідом впровадження стратегій розвитку територій та міст, самою методологією стратегічного планування. Після невеликої вправи на розігрів, групи працювали над ситуативною вправою, роблячи SWOT-аналіз міст. Далі, уже відпрацювавши дану методику на абстрактних містах, учасники обєдналися в групи по містах розробляли бачення розвитку громади, пріоритетів та планів дій по містах. Найпопулярнішими проектами розвитку стали туризм і навіть екстримальний туризм, енергозберігаючі проекти, проекти розвитку малого бізнесу та екоефективності. 

На кожній виїзній сесії в Миргородську міську раду, була присутня також Лідія Євтушенко, представниця Мінрегіон, котра розповідала про необхідність активнішого включення громад в реформу децентралізації. “Дійсно, радує, що перші ОТГ прислали понад 1500 проектів. Шкода, звісно, що не всі були чітко виписані, була навіть ситуація, коли одна громада переписувала проект 8 разів. Але після такої практики ми почали отримувати уже дійсно готові продукти в плані проектних заявок та їх пропрацьованості. Мої іноземні колеги, побачивши перші результати реформи, сказали, що уже скоро можна буде приїздити в Україну за позитивними прикладами реформи. Так ось Миргород — одне з таких міст, де є хороші зміни”.

Другий день семінару був присвячений проектному менеджменту для органів місцевого самоврядування, як універсальному способу планування та адміністрування діяльності. Дійсно, учасники мали різний досвід проектного менеджменту, але групова динаміка, практичні поради один одному за модерації Надія Афанасьєвої, допомогли стоворити масу не лише ідей, а й подаючих надію на реалізацію проектів, з котрими учасники будуть продовжувати працювати аж до наступного семінару в березні. Ідеї проектів були розроблені виходячи з проблематики міст, найбільш хвилюючих та гострих: від створення ЦНАПу до побудови очисних споруд і від реконструкції водної станції в аквапарк до створення освітнього курсу та школи IT, центру підтримки для дітей з особливими потребами. Крім того, були проекти, спрямовані на будівництво центру раннього розвитку дітей, етно-парку "Перлина Лиманщини", покращення транспортного обслуговування Лисичанська, реконструкції каналізаційного колектора у Білозерському, та інформаційоного стенду у Черкаській ОТГ. Для оновлення технічної бази були запропоновані проекти придбання спеціалізованої техніки для комунального підприємства, Сіверськ запропонував проект капітального ремонту свого водогону від скважини до резервуару «Чиста Вода». 

Крім лекцій і практичних робіт та зустрічей в міськраді, в програмі також були іноземні експерти, зокрема, Вайдас Аугунас, депутат Вільнюської районної ради. Він ділився досвідом Литви у трансформації влади та суспільства в якості рецептів для використання в Україні. Учасники засипали Вайдаса масою питань з приводу фінансування численних проектів в Литві зі сторони ЄС та тих наслідків, котрі це принесло місцевим громадам.”Дійсно, зараз у нас одна із найактивніших фаз фінансування зі сторони ЄС але з 2021 я сподіваюся, уже ми будемо інвестувати в розвиток навколишніх територій, зокрема, України… поняття олігархів у нас немає, є лише 1 мільйонер, але всі бізнеси в нас зроблені людьми з нуля, все вони робили своїми руками, без домішок політики. Для прикладу, є найбільша сітка супермаркетів, котру запустила сім’я з 8 осіб, почавши з маленького магазинчика”.  

А в останній день семінару учасники активно працювали в групах, продовжуючи роботу над вдосконаленням своїх проектів. Разом із модераторкою та експерткою, Оксана Івасів, вони пропрацьовували індикатори успішності, ризики та стратегії їх попередження, та очікуванні результати проектів. Наступний етап проекту відбудеться уже в середині березня 2017 року в Харківській області.

У лютому учасники усіх 3 груп Донецької та Луганської областей продовжують розпочату на семінарі у Миргороді роботу над проектною заявкою в режимі консультацій із експертами проекту, а вже в середині березня фіналізують її на 2 семінарі на завершальному етапі проекту в Харківській області. 

 

Джерело: http://decentralization.gov.ua/news/item/id/4143