Прес-центр16 грудня 2016, 12:12

Публічні слухання «Реформи освіти та охорони здоров’я у партнерстві з місцевим самоврядуванням»

Важливо, що обидві реформи впроваджуються у ширшому контексті децентралізації та «руками» органів місцевого самоврядування, зокрема нових об’єднаних територіальних громад (ОТГ). Відтак на перший план виходить координація зусиль усіх сторін та узгодженість практичної діяльності «на місціх».

Передусім, коли йдеться про перебудову мережі закладів: у середній освіті – це формування опорних шкіл з відповідними філіями; у медичній сфері – розширення мережі первинних закладів охорони здоров’я та формування госпітальних округів на вторинному рівні медичної допомоги. В обох сферах ці процеси мають базуватися на визначених територіях нових громад.

 

Учасниками заходу були заступник голови облдержадміністрація О. Лішик, керівники обласного, міських, районних підрозділів освіти та охорони здоров’я, керівники навчальних закладів, закладів охорони здоров’я, представники Луганського регіонального відділення АМУ.

У рамках слухань обговорили модель реформи середньої освіти та модель реформи системи охорони здоров’я у контексті децентралізації, зокрема:

бачення майбутньої моделі системи середньої освіти та завдання реформи на 2017 рік, ключові критерії успішності для місцевого рівня;

особливості бюджетного фінансування у 2017 році;

моделі оптимізації мережі ЗНЗ, бачення освітніх округів та опорних шкіл;

маршрути пацієнта і моделі оптимізації мережі закладів первинного рівня (зокрема організаційно-правовий статус ЦПМД, АЗПСМ);

приклади практичного впровадження елементів реформи у регіоні.