Прес-центр20 серпня 2017, 22:08

Регіони мають достатньо коштів для реалізації проектів з утилізації побутових відходів, потрібна лише місцева ініціатива, - Володимир Гройсман

 

Місцеві бюджети завдяки процесу децентралізації мають достатньо ресурсів для реалізації екологічних проектів місцевого значення, в тому числі проектів побудови сміттєпереробних комплексів. Про це сказав Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, спілкуючись із журналістами у Херсоні. 

Глава Уряду підкреслив, що питання поводження з відходами – виключна компетенція місцевих органів влади, і втручання Уряду чи міністерств у цей процес не потрібне. Разом з тим Уряд готовий підтримати місцеві ініціативи в разі необхідності, передусім фінансового характеру.

«На рівні Уряду ми будемо посилювати відповідальність  за виконання вимог поводження з побутовими відходами. Це компетенція місцевих органів влади – так передбачає закон. І в рамках децентралізації, яку ми проводимо третій рік поспіль, ми маємо збільшення місцевих бюджетів на 100 млрд грн. Це означає, що в регіонах кошти для вирішення проблеми є. Треба бажання та технічне рішення.  Жодної підтримки міністерств чи Уряду тут не потрібно – все врегульовано законодавством. Потрібна тільки місцева ініціатива», - роз’яснив Глава Уряду.

Він звернув увагу, що в багатьох містах питання поводження з відходами вирішується, і доволі успішно.

«Уряд готовий підтримати – наприклад, запозичення місцевих бюджетів для налагодження співпраці з міжнародними фінансовими організаціями чи банками (для отримання кредитних коштів), але підкреслю: на місцях достатньо коштів для реалізації екологічних проектів та створення сучасних сміттєпереробнихкомплексів. І ми зі свого боку будемо тиснути на місцеву владу швидко вирішувати питання, які десятиріччями не вирішувалися», - сказав Володимир Гройсман. 

Джерело: Урядовий портал
 

 

 

 

 

http://decentralization.gov.ua/news/item/id/6548