Прес-центр6 грудня 2016, 13:12

Що молодь може зробити для децентралізації влади?

У Східноукраїнському національному університеті імені В.Даля за сприяння Луганської військово-цивільної адміністрації та за підтримки Інституту Громадянського Суспільства і Фонду Східна Європа відбувся майстер-клас «Що молодь може зробити для  децентралізації влади?». Захід, який було організовано Інформаційно-аналітичним центом «Логос», став прикладом молодіжної участі в просуванні реформи. Експерт центру «Логос» Олег Яценко (м.Київ) презентував для присутніх студентів СНУ ім.В.Даля унікальну  можливість зробити перший крок до активної громадської участі, а не лише підвищити обізнаність щодо реформи зі створення спроможних громад. Він закликав усіх, хто зацікавиться після презентації сформувати групу студентів-волонтерів, які  готові просувати реформу та розвивати громадську активність у громадах Луганщини. 

 

Олег Яценко надав можливість вести захід волонтерами ВМГО «Студентське братство» з Краматорська та Слов’янська Донецької області. Молоді громадські активісти   розповіли студентам СНУ ім.В.Даля для чого потрібна децентралізація, як впроваджувати реформу у громадах, який внесок кожного волонтера може бути для розвитку спроможної громади і які міфи необхідно подолати для успішного проведення реформи. На заході виступив також координатор офісу реформ в Луганській області Ігор Агібалов, який підтримав молодіжну просвітницьку ініціативу та зазначив, що децентралізація знаменує злам радянського адміністративно-територіального устрою. 

 

Ведучий презентації Олександр Щичко розповів, що сам залучився до волонтерів Студентського братства, які роз’яснюють децентралізацію, під час аналогічної презентації у Краматорській машинобудівній академії, де він навчається. За два місяці, що минули відтоді Олександр разом зі студентами інших університетів, зокрема, із Анною Черковською зі Слов’янська, побував на семінарі-тренінгу ідеолога цієї реформи Анатолія Ткачука (директора з розвитку Інституту Громадянського Суспільства) і сам провів презентації для однолітків про децентралізацію влади та розвиток громадської активності у  чотирьох областях України. 

 

О.Щичко розповів, що його організація – ВМГО «Студентське братство» спільно з Інформаційно-аналітичним центом «Логос» здійснює  інформаційно-просвітницьку кампанію серед молоді – студентів, освітян, школярів. Крім того, молоді громадські активісти також залучаються і до адвокаційної діяльності, тобто громадського лобіювання – пишуть запити до влади, здійснюють переговори, інші заходи  громадського лобіювання і таким чином впливають на політику органів місцевого самоврядування та місцевих державних адміністрацій. Проект відбувається за підтримки Європейського Союзу в рамках програми ЄС «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні», яку впроваджує в Україні Інститут Громадянського Суспільства спільно з Фондом Східна Європа. 

 

На заході побували також п’ятеро студентів Лисичанського педагогічного коледжу, які залучилися до волонтерства на аналогічній презентації і відразу розпочали участь у громадських заходах. 

 

За підсумками заходу залучені студенти СНУ ім.В.Даля та Лисичанського педагогічного коледжу сформували групу волонтерів на чолі з переселенкою з Луганська Каріною Орловою та у наступні дні самостійно провели серію презентацій, «уроків децентралізації» та інших просвітницьких заходів для школярів у містах Луганщини та навіть сусідніх областей.