Прес-центр13 лютого 2017, 16:02

Сільські старости в об’єднаних громадах отримали чіткий статус та коло повноважень: Верховна Рада прийняла відповідний закон

9 лютого 2017 року Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому проект Закону України № 4742 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо статусу старости села, селища)».

За це рішення проголосував 271 народний депутат.

Законопроект більш чітко визначає статус старости шляхом визначення просторових меж його діяльності, кола повноважень, підстав та порядку дострокового припинення повноважень, гарантій діяльності тощо.

Зокрема, в чинне законодавство вводиться поняття «старостинський округ», межі якого співпадають з межами території юрисдикції рад тих громад, які об’єдналися. Цим запроваджується повсюдність інституту старост в межах об’єднаної територіальної громади, що є гарантією захисту прав та інтересів жителів всіх сіл та селищ.

Нагадаємо, в першому читанні законопроект було прийнято 8 вересня 2016 року.

 

Довідково: Староста - це лідер, якому громада села виказала підтримку. Він - нова посадова особа місцевого самоврядування, нова інституція, створена для того, щоб інтереси всіх жителів сіл в об’єднаних територіальних громадах були належним чином представлені. Щоб соціальні, побутові та інші потреби мешканців села були задоволені. Щоб проблеми місцевого значення вирішувалися швидко, відкрито, зрозуміло...

Староста обирається на строк повноважень ради об’єднаної громади, є членом її виконавчого комітету, представляє в ньому інтереси жителів села, здійснює комунікацію між владою та громадою села.

Староста має робоче місце на території села або одного з сіл, де він обирався. У нього - чіткий графік роботи, зручний для жителів. Він організовує заходи у селі, відслідковує проблеми громади та пропонує варіанти їх вирішення.

Також староста відповідає за активізацію громади у прийнятті рішень, працює з місцевими громадськими об’єднаннями.

Староста має як визначені державою повноваження  (прописані у законах «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про добровільне об’єднання територіальних громад»), так і надані радою громади (визначені у  статуті об’єднаної громади та у затвердженому місцевою радою положенні про старосту).

 

Джерело: Прес-центр ініціативи «Децентралізація влади»
http://decentralization.gov.ua/news/item/id/4262