Прес-центр19 жовтня 2017, 14:10

Суб'єктивні оцінки скептиків розбиваються об об'єктивні показники ходу децентралізації, - Зубко про дані моніторингу реформи

Мінрегіон оприлюднив оновлені дані щомісячного моніторингу процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування.

«В об’єктивних показниках та цифрах – очевидні результати реформи – те, що розвіює суб’єктивні оцінки й нарікання скептиків», - зазначив Геннадій Зубко, Віце-прем’єр-міністр-Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, коментуючи результати моніторингу.

За даними моніторингу, перша п’ятірка у рейтингу областей щодо формування ОТГ виглядає так: Хмельницька, Житомирська, Чернігівська, Волинська, Дніпропетровська області.

Надходження до загального фонду всіх місцевих бюджетів України за 9 місяців цього року склали 134,9 млрд грн. Якщо порівнювати з минулим роком, то приріст склав 31,1 млрд грн або +29,8%. Власні доходи місцевих бюджетів 366 об’єднаних територіальних громад зросли в 1,8 рази або на 2,8 млрд грн та склали 6,3 млрд грн.

Децентралізація у сфері освіти також має помітні зміни. У порівнянні з минулим місяцем в Україні на 26 опорних шкіл стало більше. Тепер їх налічується 441, з яких 135 створено в об’єднаних територіальних громадах.

Набирає темпів і такий інструмент розвитку, як співробітництво територіальних громад. За попередній місяць ще близько 30 громад уклали 9 договорів про співробітництво. Всього в Україні укладено 104 договори про співробітництво, сторонами яких є 487 громад. Сфери, в яких вони об’єднали зусилля – ЖКГ, благоустрій, пожежна безпека, освіта, охорона здоров’я, соціальне забезпечення.

Громади впевнено вирішують питання організації надання на своїй території адміністративних послуг. Моніторинг зафіксував створення 46 Центрів надання адміністративних послуг саме в ОТГ. Всього в Україні на різних рівнях функціонує 715 ЦНАПів.

«У цьому моніторингу кожен регіон і кожне відомство, відповідальні за ті чи інші сфери реформи, можуть оцінити результати виконання ними завдань», - сказав Геннадій Зубко.

Детальніше ознайомитися з даними Моніторингу можна ТУТ