Прес-центр4 жовтня 2016, 17:10

"У чому сила об’єднання?", - дискутували в Шульгинській сільській раді.

У рамках "Децентралізаційного марафону" консультанти Асоціації міст України завітали на інформаційну зустріч до села Шульгинка Старобільського району Луганської області, у якій взяв участь голова районної державної адміністрації Анатолій Іванович Гаркавий.

На сьогодні Шульгинська громада проявила ініціативу та пройшла перший етап об'єднання і створила спільну робочу групу для підготовки проекту рішення про добровільне об'єднання та створення Шульгинської ОТГ шляхом об'єднання Шульгинської сільської, Байдівської сільської та Хворостянівської сільської рад.

Експерт АМУ з правових питань Сергій Тихоновський поінформував учасників зустрічі про норми діючого законодавства у сфері децентралізації та наголосив про невідповідність Шульгинської ОТГ існуючому Перспективному плану формування територій громад Луганської області, що вносить відповідні ризики в процес функціонування та державної підтримки цієї ОТГ.

Людмила Євсєєва, експерт з бюджетної децентралізації, представила учасникам розрахунки прогнозного бюджету ОТГ. За результатами ознайомлення із прогнозним бюджетом у учасників зустрічі виникли питання щодо можливостей забезпечення якісних послуг з боку майбутньої ОТГ. Так, бюджет без трансфертів такої громади складатиме 3 811,29 тис.грн., без урахування трансфертів, ПДФО на одну особу складатиме 403,39 грн. на одну особу. З урахуванням трансфертів бюджет ОТГ може скласти 10 191,13 тис.грн.

Наталія Бойко, виконавчий директор Луганського РВ АМУ, зазначила про необхідність обґрунтованого вибору адміністративного центру майбутньої ОТГ, який обов'язково має бути центром економічного зростання.

Лариса Бичкова, керівник Агенції економічного розвитку Східного Донбасу, запропонувала доопрацювати наявний фінансово-економічні дослідження майбутньої громади для прийняття остаточного рішення.