Прес-центр16 листопада 2018, 20:11

У Троїцькій ОТГ працюють над енергозбереженням та енергоефективності навчальних закладів

Загальноосвітня школа I ступеня адміністративного центру Троїцької ОТГ збудована та експлуатується понад 30 років. В останні роки опалювальні періоди показали, що заклади освіти об’єднаної громади, як і в цілому по Україні, переважно мали труднощі із розрахунками за спожиту теплову енергію. З метою економії енергоресурсів та коштів на їх оплату в школах впроваджувались додаткові канікули для учнів та не витримувався необхідний за санітарно-гігієнічними нормами температурний режим, крім того, все це несприятливо впливало на стан здоров’я учнів та навчальний процес.

Актуальність проблеми енергозбереження для будівель бюджетних організацій, з одного боку, обумовлена соціальною значущістю цих об'єктів, з іншого боку, постійне зростання цін на основні види енергоресурсів, надмірне споживання енергії та відсутність системного підходу до реалізації енергозберігаючих заходів є одними з основних причин дефіциту бюджетів усіх рівнів.

Для більшості освітніх закладів, до основних функцій яких належить забезпечення навчально-виховного процесу, енергоефективність – це не лише спосіб заощаджувати бюджетні ресурси і кошти галузі, а й спосіб покращити здоров’я вихованців та учнів навчальних закладів, що відповідним чином впливає на повноту та якість одержаної ними освіти.

З метою вирішення проблеми Троїцькою селищною радою розроблено та реалізовано проект з реконструкції будівлі загальноосвітньої школи I ступеня за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад.

Близько 1,5 млн. грн. витрачено на ремонт покрівлі школи, а саме: укріплення кроквяних ніг, улаштування слухових вікон, утеплення покрівлі мінераловатними плитами, улаштування покрівлі з профільного листа з полімерним покриттям, улаштування карнизів. Також утеплені фасади мінераловатними плитами, поштукатурені декоративною акриловою штукатуркою (короїд), та вкриті акриловою фарбою. Утеплений цоколь з оздобленням, влаштована блочно-модульна пелетна котельня 50кВт.

За результатами роботи 55 дітей громади мають можливість навчатися у відремонтованій та утепленій будівлі навчального закладу, а селищна рада громади має економію енергоносіїв та вивільнені бюджетні кошти на утримання будівлі, які направлятимуться на модернізацію, формування інших об’єктів інфраструктури громади та благоустрій населених пунктів.

#СПРОМОЖНА_ГРОМАДА #кращі_практики