Прес-центр8 грудня 2016, 11:12

Як молодь на Луганщині залучається до роз’яснення реформи децентралізації

У Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля  Інформаційно-аналітичний центр «Логос» організував майстер-клас «Що молодь може зробити для  децентралізації влади?».Експерт центру «Логос» Олег Яценко (м.Київ) під час вступного слова презентував для присутніх студентів СНУ імені Володимира Даля можливість зробити перший крок до активної громадської участі у роз’ясненні та просуванні децентралізації влади, а не лише підвищити обізнаність про цю реформу. Відтак Яценко запропонував бути ведучими заходу одноліткам сєверодонецьких студентів - волонтерам ВМГО «Студентське братство» з Краматорська та Слов’янська. Саме вони  вели подальшу інтерактивну презентацію, надавали слово керівнику офісу реформ, показували та обговорювали відеоролики, залучали своїх однолітків у волонтерську групу.

Ведучий презентації Олександр Щичко розповів, що сам залучився до волонтерів, які роз’яснюють децентралізацію, під час презентації у Краматорській машинобудівній академії, де він навчається. За два місяці, що минули відтоді Олександр разом із студентами зі Слов’янська та Одеси, пройшли навчання на семінарі-тренінгу Інституту Громадянського Суспільства, де мали нагоду познайомитися з ідеологом цієї реформи Анатолієм Ткачуком та іншими експертами. Відтак ці студенти провели презентації для однолітків про децентралізацію влади та розвиток громадської активності у  чотирьох областях України. 

Молоді громадські активісти розповіли студентам СНУ імені Володимира Даля  для чого потрібна децентралізація, як впроваджувати реформу у громадах, який внесок кожного волонтера може бути для розвитку спроможної громади і які міфи необхідно подолати для успішного проведення реформи.

На заході виступив також координатор офісу реформ в Луганській області Ігор Агібалов, який підтримав молодіжну просвітницьку ініціативу та зазначив, що децентралізація знаменує злам старої радянського адміністративної системи і народження нової системи повноцінної місцевої влади - об’єднаних територіальних громад. 

На заході побували також п’ятеро студентів Лисичанського педагогічного коледжу, які залучилися до волонтерства на аналогічній презентації і відразу розпочали участь у просвітницьких лекціях. 

За підсумками роботи залучені студенти СНУ імені Володимира Даля та Лисичанського педагогічного коледжу сформували групу волонтерів на чолі з переселенкою з Луганська Каріною Орловою та у наступні дні самостійно провели серію презентацій, «уроків децентралізації» та інших просвітницьких заходів для школярів у містах Луганщини та навіть сусідніх областей. 

Презентації реформи для студентів відбуваються у рамках проекту «Здійснення інформаційно-просвітницької та адвокаційної кампанії для формування спроможних громад Луганщини, Донеччини, Львівщини і Одещини». Цей проект  впроваджує Інформаційно-аналітичний центр «Логос» спільно з ВМГО «Студентське братство» у рамках програми ЄС «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні», яка фінансується Європейським Союзом та реалізується Інститутом Громадянського Суспільства в партнерстві з Фондом Східна Європа.