Прес-центр20 серпня 2017, 22:08

Якщо ми будуємо сильну Україну, створення об'єднаних територіальних громад має відбуватися, в першу чергу, на лінії розмежування в Луганській та Донецькій областях!

Знову Центральна виборча комісія проігнорувала проведення місцевих виборів в трьох об'єднаних територіальних громадах Луганщини!

На Луганщині у 4 ОТГ із 7 ЦВК призначила вибори на 29 жовтня 2017 року (Красноріченська, Привільська, Нижньодуванська та Біловодська ОТГ).

У трьох об'єднаних громадах, а саме у Гірській, Щастинській та Новоайдарський ОТГ, вибори не призначені і причини не зрозумілі.

На підставі того, що всі ці громади межують із лінією розмежування, можна здогадатися про причину, а саме небезпека даного процесу.

Але при цьому школи, дитячі садочки, ФАПи, інші об'єкти інфраструктури в населених пунктах даних ОТГ працюють. Виникає питання. Чому дітям ходити в дитячі садочки та школи безпечно, а дорослим людям прийти на виборчу дільницю небезпечно?

Саме непризначення виборів в цих ОТГ призводить до зростання соціальної напруги, люди чекають на створення цих громад більш свідомо і наполеглево, ані ж в інших громадах Лугащини. Вони відчувають себе принизлово через спостереження за успіхами інших ОТГ України тільки збоку! Не говорячи про те, що ці громади пройшли такий складний шлях процедури об'єднання в таких складних соціально-економічних умовах і виявили силу волі, витримку і прагнення до змін спільно із іншими регіонами України!

Наприклад, Щастинська та Новоайдарська ОТГ чекають на місцеві вибори ще з 2015 року.

До чого призвело, наприклад, непризначення виборів в Щастинській ОТГ ще у 2015 році? Розпочалися процеси "бурління". Активізувалися процеси розвалу Щастинської ОТГ з боку місцевих впливових людей, у яких вже зараз все "на мазі". І створення Щастинської ОТГ, як нової адміністративно- територіальної одиниці протирічить їхньому бізнесу, ламає їхні власні інтереси на цю територію.

На мою думку, створення ОТГ на лініях зіткнення - це стратегічно важливо, в першу чергу, для всієї України, а в другу - для цих громад!

ОТГ створює якість життя! І якщо ми будуємо сильну Україну, ми маємо показати цю якість життя, в першу чергу, на територіях, де відбувається конфлікт!

Саме там, де відбувається конфлікт ми маємо будувати колегіальність прийняття рішень про вирішення місцевих проблем! Не військових, не політичних, не загальнонаціональних. А місцевих проблем!

Саме зміна підходів до максимального залучення людей громади до ефективного управління, яка відбувається під час створення ОТГ, змінить менталітет "споживача". Дозволить оцінити свою участь в суспільному житті громади та відійти від "упованія на царя".

І це важливіше навіть за надходження додаткових фінансових ресурсів, хоча саме це спонукає сьогодні громади об'єднуватися! В такому випадку, це ще більше зміцнює важливість створення ОТГ саме на лініях розмежування, тому що саме в цих громадах найбільша кількість зруйнованої інфраструктури через АТО.

І на останнє, куди, в першу чергу, попадає людина після того, як вона перетнула лінію зіткнення? В громади підкотрольні Українській владі на лінії розмежування. Чи не там ми маємо будувати сильну Україну, в першу чергу? Чи не там мають бути самі класні дороги, термомодернізовані дитячі садочки, школи, ФАПи, відбуватися культурні заходи під Українськими прапорами та звучати Українській пісні і працювати Українські ЗМІ ?

А саме головне, що майже все це має будувати сама ОТГсвоїми власними руками, інтелектом і ефективним управлінням. Так, в тому числі і за рахунок державних коштів, але щоб їх отримати має потрудитися вся громада! Проектний менеджмент - це те, чому зараз вчиться вся Україна!

Таким чином, непризначення місцевих виборів на Луганщині в Гірській, Щастинській і Новоайдарській громадах - це не благо, це відкидання території цих громад назад у розвитку.

Це просто закриття можливостей для цих громад йти в тренді сучасних загальнонаціональних якісних змін життя українських громад! І індикатором таких якісних змін може бути виключно об'єднана територіальна громада!

Наталія Бойко, виконавчий директор Луганського РВ АМУ