Прес-центр24 грудня 2019, 19:12

15 квартир у Золотому та будинок у Кремінній – Луганщина готується виконувати доручення Президента

«Впровадження енергозберігаючих технологій для області, що відрізана від енергосистеми України, як і розширення можливостей забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, а їх у нас понад 270 тисяч, – найболючіші проблеми та першочергові завдання, над якими ми вже працюємо. Тож, дуже вдячний Президенту та Уряду за рішення, які допоможуть прискорити ці процеси», - наголосив голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної Сергій Гайдай, коментуючи засідання Ради розвитку громад та територій, яке відбулась 24 грудня у Києві.

 Він також розповів про труднощі із реалізацією програм забезпечення житлом пільгових категорій громадян. Зокрема, за Регіональною цільовою програмою житлового кредитування учасників АТО та членів їх сімей в Луганській області у 2017-2018 роках було надано всього сім пільгових кредитів з обласного бюджету на загальну суму майже 4,0 млн гривень. У поточному році - шість на суму 3,0 млн гривень, які отримали внутрішньо переміщені особи.

Через відсутність первинного ринку житла не працює належним чином й програма «Надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла». При тому, що за цією програмою було закладено понад 5,0 млн гривень, державною підтримкою скористалася лише одна родина ВПО на суму 372,4 тис. гривень.

Тож, пільгове довгострокове державне кредитування внутрішньо переміщених осіб та учасників АТО/ООС на придбання житла є найбільш перспективним напрямом.

У Луганській області вже подано заяви для участі у цій програмі 81 учасником АТО та 153 переселенцями. Чотири сім’ї учасників АТО на суму понад 2,0 млн гривень та на 5 сімей ВПО на суму 2,5 млн гривень вже оформили документи на отримання кредитів з Держбюджету.

«Для тих людей, які втратили свої оселі та не мають можливості скористатись кредитними програмами, ми будемо купувати та будувати житло за рахунок обласного бюджету. Так, найближчим часом 15 родин переселенців, які переїхали до міста Золотого, отримають нові квартири. Крім того, ми купуємо «недобудову» у Кремінній, яка згодом стане новим будинком для пільгових категорій громадян», - розповів Сергій Гайдай.