Прес-центр8 жовтня 2019, 08:10

1600 осіб з Донбасу цьогоріч вступили до українських вишів за спрощеною процедурою

За чотири роки роботи освітніх центрів «Крим-Україна» та «Донбас-Україна» кількість вступників із тимчасово окупованих територій збільшилася майже вдвічі. Так, після старту роботи центрів у 2016 році понад 850 абітурієнтів з Донбасу вступили в українські виші за спрощеною процедурою, тоді як цього року їх кількість досягла 1600.

У 2019 році освітні центри працювали з 3 червня до 27 вересня. Центри «Донбас-Україна» діяли на базі майже 40 вишів – переміщених із зони ООС або тих, які розташовані на підконтрольній Україні території Луганської та Донецької областей. Це, зокрема, міста Київ, Бахмут, Вінниця, Краматорськ, Костянтинівка, Сєвєродонецьк, Старобільськ, Торецьк тощо.

ТОП вишів, куди найбільше вступили через ОЦ «Донбас-Україна», виглядає таким чином:

1. Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля – 177 осіб;

2. Горлівський інститут іноземних мов ДВНЗ «ДДПУ» – 133 особи;

3. Приазовський державний технічний університет – 124 особи.

Для того, щоб скористатися спрощеною процедурою, вступнику треба було звернутися до ОЦ, заповнити освітню декларацію та скласти три вступні іспити – з української мови, історії України та профільного предмета (або творчий конкурс). Важливо, що вони не мали надавати результати ЗНО, український паспорт чи атестат. Водночас, якщо абітурієнт все ж мав результати ЗНО чи український атестат, він теж міг вступити через ОЦ за спрощеною схемою.