Прес-центр20 лютого 2023, 10:02

20 лютого Україна вшановує пам’ять Героїв Небесної Сотні

Саме цього дня 9 років тому на Майдані загинуло 48 активістів Революції Гідності.

Загалом 107 учасників мирних протестів віддали життя, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права та свободи громадян, європейське майбутнє нашої держави.

Унаслідок повномасштабної воєнної агресії росії Україна має, на жаль, уже не тільки Небесну Сотню, а й Небесну Січ – тисячі небесних захисників.

У Небесній Січі чимало тих, хто був тоді на Майдані Незалежності, на «Груші», біля Маріїнського парку, хто йшов беззбройним проти «Беркуту» на вулиці Інститутській чи виходив на мирні демонстрації у Львові й Луганську, Рівному та Донецьку, Запоріжжі й Івано-Франківську...

Герої Небесної Сотні прийняли перший бій у війні, яка триває донині. І той бій показав чимало спільного з тим, як діє путін в Україні сьогодні. Бо мета його така сама, і методи такі самі – знищувати тих, хто дає відсіч, застосовувати терор проти цивільного населення, вбивати беззбройних та беззахисних: дітей, жінок і старих людей.

Ушановуючи Небесну Сотню, ми згадуємо кожного з її Героїв поіменно, бо не повинно бути «невідомих солдатів» серед тих, хто віддав життя у боротьбі за волю своєї країни, чинячи опір ворогові.
Ми віримо у нашу Перемогу. Як і в те, що зло буде покарано. Що буде виконано поки що заочний вирок українського суду Януковичу, визнаному винним у справі про вбивство людей під час акцій протесту в центрі Києва у 2014 році. І що вирок Гаазького трибуналу оголосять путіну та всім злочинцям, винним у воєнних злочинах і злочинах проти людяності, вчинених на території України.

Герої Небесної Сотні не дозволили путіну руками Януковича знищити Україну. І то була перша перемога у цій війні. За нею були інші. А попереду – остаточна Перемога, після якої Україна посяде врешті-решт гідне місце серед вільних демократичних країн. Це та мрія, заради якої в листопаді 2013 року українці вийшли на Євромайдан.

Тож тримаймо стрій. Наша боротьба триватиме до Перемоги!
Слава Україні! Героям Слава!

Голова Луганської обласної
державної адміністрації –
начальник обласної
військової адміністрації
Сергій ГАЙДАЙ