Прес-центр20 cічня 2020, 10:01

22 січня Україна буде відзначати День Соборності

Щороку 22 січня у річницю проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки Україна відзначає День Соборності.

Офіційно його встановлено Указом Президента України «Про День соборності України» № 42/99 від 21 січня 1999 року. 30 грудня 2011 року Указом Президента України свято перейменували в День Соборності та Свободи України, а 13 листопада 2014-го Указом Президента України відновили як День Соборності.

Акт Злуки став однією з ключових подій Української революції 1917–1921 років і справив величезний вплив на боротьбу українців за незалежність і становлення української нації у XX столітті. Це було історичне об’єднання українських земель в одній державі. Подія увінчала поборницькі прагнення українців Наддніпрянщини та Наддністрянщини щонайменше від середини XIX століття, відтак залишається основоположною для традицій українського державотворення.

Довідково: урочисте проголошення Акта Злуки – об’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки відбулося 22 січня 1919 році на Софійському майдані в Києві за участі представників Директорії УНР, міністрів, дипломатичного корпусу, духовенства. Наступного дня – 23 січня 1919 року – в приміщенні Оперного театру розпочав роботу Всеукраїнський трудовий конгрес – вищий тимчасовий законодавчий орган УНР. Участь у ньому взяли понад 400 делегатів, що представляли всі регіони України. 23 січня 1919 року Трудовий Конгрес затвердив ухвалу Української Національної Ради ЗУНР та Універсал Директорії УНР про об’єднання УНР і ЗУНР в єдину Україну.