Прес-центр19 травня 2020, 11:05

24 тисячам жителів області надано одноразову грошову допомогу

Про це на апаратній нараді повідомила директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Елеонора Поліщук, доповідаючи про виконання щорічної разової грошової допомоги до 05 травня.

За її словами, в області проживає більше 20 тис. ветеранів війни: майже 5 тис. осіб мають статус учасника війни, понад 11 тис. осіб є учасниками бойових дій, близько 2 тис. – особи з інвалідністю внаслідок війни, на 2 тис. осіб поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та 32 особи, які є жертвами нацистських переслідувань, більшість з яких потребує постійної допомоги з боку держави, місцевих органів виконавчої влади.

Постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання виплати у 2020 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань» затверджено розміри виплати разової грошової допомоги до 05 травня у 2020 році:

1) особам з інвалідністю внаслідок війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концентраційних таборів, ґетто та інших місць примусового тримання, визнаним інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин:

I групи – 4120 грн;

II групи – 3640 грн;

III групи – 3160 грн;

2) учасникам бойових дій та колишнім неповнолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язням концентраційних таборів, ґетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися у зазначених місцях примусового тримання їх батьків – 1390 грн;

3) особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною – 4120 грн;

4) членам сімей загиблих та дружинам (чоловікам) померлих інвалідів війни, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни і жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге – 900 грн;

5) учасникам війни та колишнім в’язням концентраційних таборів, ґетто, інших місць примусового тримання, особам, які були насильно вивезені на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістичним режимом у тилу ворога – 570 грн.

Порівняно з 2019 роком розміри виплати у 2020 році збільшились по кожній категорії від 40 до 270 грн.

Станом на 18 травня 2020 року Департаментом соцзахисту ОДА профінансовано управлінням соціального захисту населення області виплату на загальну суму 35 млн грн для виплати у повному обсязі 24 тис. осіб відповідно до поданих заявок на фінансування.

 

Елеонора Поліщук підкреслила, що соціальний захист ветеранів війни залишається одним із пріоритетів державної політики. Для них впроваджено низку пільг та соціальних гарантій, а саме: пільги або житлові субсидії на житлово-комунальні послуги, безоплатне одержання ліків, безоплатне поховання тощо.