Прес-центр16 cічня 2017, 17:01

250 дітей Луганщини повернулися з подорожі по різних містах України

З 11 до 16 січня 2017 року в рамках Угоди про торгово-економічне, науково-технічне і культурне співробітництво між Львівською обласною державною адміністрацією, Львівською обласною радою та Луганською обласною державною адміністрацією, проекту «Схід – Захід РАЗОМ» відбулася акція «Потяг дружби».

Її мета – ознайомлення дітей зі Сходу України з національно-культурними традиціями, звичаями святкування Різдва на Західній Україні, налагодження дружніх стосунків.

Ініціювали та організували акцію Луганська обласна державна адміністрація, Департамент освіти і науки у співпраці з Благодійними фондами Андрія Лопушанського та «Стрічка Надії».

Участь у «Потягу дружби» взяли 250 дітей з Луганщини  та 250 з Донеччини.

Це школярі пільгових категорій міста Сєвєродонецька, Попаснянського, Новоайдарського та Станично-Луганського районів Луганської області, а також супроводжуючі особи з числа педагогічних та медичних працівників, інспекторів Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції Луганської області.

«Потяг дружби» перетнув всю Україну зі Сходу на Захід, він рухався за визначеним та узгодженим з ПАТ «Укрзалізниця» маршрутом. Основними зупинками були міста Київ, Львів, Хирів та Трускавець.

Керівництвом Благодійного фонду «Стрічка Надії» 12 січня 2017 року було організованоурочисту зустріч дітей на Центральному вокзалі Києва,  обід та вечеря, супровід протягом дня кваліфікованими екскурсоводами та волонтерами фонду.

Цього дня діти мали змогу відвідати  «Музей іграшки», музей «Київська фортеця», подивитися виставу цирку «КОБЗОВ», а під час оглядової екскурсії «Вечірній Київ» побачити головну ялинку столиці.

13 січня величний Львів гостинно приймав «Поїзд дружби». Культурно-мистецька програма для дітей Луганщини та Донеччини передбачала відвідування Львівського історичного музею, Національного музею у Львові ім. А.Шептицького, Львівського музею історії та релігії, Львівської національної галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького, музею етнографії та художнього промислу НАНУ, Державного природознавчого музею НАН України.

Також маленькі жителі сходу України відвідали Львівську обласну філармонію, прогулялися містом, ознайомилися з його визначними історичними пам’ятками, завітали на Новорічну ялинку.

14 січня 2017 року чарівний старовинний Хирів прийняв гостей зі сходу. Саме тут учасники акції вибудували найбільший Герб України на снігу. Відпочинок у Хирівському Конвікті, коляда та святкові дійства у народних традиціях Прикарпатського краю занурили всіх учасників акції в казкову атмосферу Різдвяних свят. До свята долучилися польські партнери, що привезли із собою духовий оркестр.

Цього ж дня «Потяг дружби» рушив до курортного міста Трускавець. Діти відвідали СПА-центр санаторно-курортного комплексу «Женева» та єдиний у Західній Україні розважально-оздоровчий комплекс з дельфінами «Оскар».

Діти під час дороги додому обговорювали побачене й почуте, висловлювали своє захоплення та наміри й надалі подорожувати Україною, пізнавати її культуру, історію та традиції.