Прес-центр29 вересня 2022, 08:09

29 вересня - День пам'яті жертв Бабиного Яру

Бабин Яр – місце пам’яті та некрополь близько 100 тисяч цивільних громадян і військовополонених, розстріляних нацистами у 1941–1943 роках.
Так, в урочищі проводилися масові розстріли за етнічними ознаками – євреїв та ромів, а також комбатантів різних сторін – підпільників Організації українських націоналістів та військовополонених РСЧА.
Вбивства в Бабиному Яру розпочалися відразу після вступу нацистів та їхніх союзників до Києва у вересні 1941 року і відбувалися чи не щоденно до завершення окупації міста. Найтрагічнішими стали 29–30 вересня, коли вбили майже 34 тисячі євреїв – мешканців Києва. Формальним приводом до неї стала радянська диверсія зі знищення Хрещатика 24 вересня.
Нацистський підрозділ, що здійснив розстріли у Бабиному Яру, вже залишив кривавий слід масовими вбивствами євреїв у Львові, Рівному, Луцьку, Новограді-Волинському, Житомирі, Білій Церкві та інших містах.
Голокост – важка незагоєна рана в історії України в Другій світовій війні. Жертвами злочину стали близько півтора мільйона українських євреїв. Нацисти знищили їх як соціокультурну й етнорелігійну спільноту.
Після війни совєтський режим замовчував або спотворював пам’ять про жертв, намагався зруйнувати сам яр та навколишні кладовища. Проте це йому не вдалося. Бабин Яр залишався застереженням про небезпеку від ненависті, расизму, міжнаціональної ворожнечі, переслідування та знищення людей за етнічною, політичною, релігійною або іншими ознаками.