Прес-центр3 жовтня 2019, 14:10

29 жовтня 2019 року відповідно до постанови Кабміну набуває чинності порядок перетинання лінії розмежування на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях

Відтак у загальному порядку громадянам України для перетинання лінії розмежування на тимчасово окуповані території необхідно мати із собою паспорт громадянина України або закордонний паспорт або тимчасове посвідчення громадянина України та дозвіл фізичної особи.

Щодо співвітчизників, які не досягли 16-річного віку, то їм під час перетину лінії розмежування необхідно мати із собою паспорт громадянина України, або закордонний паспорт, або тимчасове посвідчення громадянина України чи проїзний документ дитини.

Міграційна служба України вже не видає проїзний документ дитини, але ті, хто отримав його раніше, можуть цим документом без остраху користуватися до закінчення терміну його дії.

Разом з тим, виїхати з тимчасового окупованих територій можуть і громадяни України, які не мали можливості оформити паспорт громадянина України, але їм необхідно пред’явити свідоцтво про народження або будь-який інший документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України. Також можуть виїхати з тимчасово окупованих територій і громадяни України, які народилися на цих територіях, а тому не отримали свідоцтво про народження українського зразку. Виїжджати з тимчасово окупованих територій вони повинні із супроводжуючою особою та за її паспортним документом, а також документами, що підтверджують факт їхнього народження.

Крім того, пропуск наших співвітчизників, які виїхали з тимчасово окупованих територій для оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, буде здійснюватися за умови пред’явлення довідки, виданої територіальним органом або територіальним підрозділом ДМС.

До того ж нашим співвітчизникам варто врахувати, що пропуск на тимчасово окуповані території громадян України, які не досягли 16-річного віку, здійснюється за нотаріально  посвідченою згодою другого з батьків або інших документів, передбачених постановою Кабміну від 27 січня 1995 р. № 57.

Нотаріально-посвідчена згода другого з батьків (усиновлювачів) не вимагається у разі коли дитина повертається на тимчасово окуповані території у супроводі того з батьків, з яким здійснила виїзд.

З метою забезпечення права громадян України на освіту надано можливість в’їзду на тимчасово окуповані території та виїзду з них громадян України віком від 14 до 16 років, які навчаються в закладах освіти на контрольованій українською владою  території, без супроводу батьків (усиновлювачів) (одного з батьків), опікунів, піклувальників, інших законних представників, які проживають на тимчасово окупованих територіях, – за умови пред’явлення документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, та наявності документа, що підтверджує навчання у закладі освіти на контрольній території України.

Для іноземців порядок перетину лінії розмежування фактично залишився без змін.

Держприкордонслужба звертається до усіх подорожуючих із проханням детально ознайомитись з умовами перетинання лінії розмежування та обов’язково оформляти для дітей паспорти України або закордонні паспорти, аби під час перетинання лінії розмежування не виникало проблемних питань.

За інформацією Державної прикордонної служби України