Прес-центр30 липня 2022, 14:07

30 липня – Всесвітній день протидії торгівлі людьми

У 2013 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй проголосила 30 липня Всесвітнім днем протидії торгівлі людьми, зазначивши, що в цей день необхідно підвищувати рівень поінформованості громадян стосовно глобальної проблеми торгівлі людьми і привертати увагу до важкого становища жінок, чоловіків і дітей, які стали жертвами цього злочину, а також заохочувати людей активно допомагати постраждалим і протидіяти торгівлі людьми.

Проблема торгівлі людьми залишається актуальною для України з часів здобуття нею незалежності.

Із загостренням політичної та економічної ситуації у 2013-2015 роках та розгортанням збройного конфлікту на сході України, ескалацією конфлікту та початком бойових дій у лютому 2022 року майже на всіх ділянках кордону України, які межують з російською федерацією, міграційні настрої, а з ними і вразливість до торгівлі людьми, посилились.

Зростає кількість людей, які прийняли б ризиковані пропозиції працевлаштування за кордоном. У відповідь на бажання громадян втекти від збройного протистояння до інших країн з’являються нові шахрайські схеми, посилюється активність торгівців людьми.

Слід пам’ятати про 5 маркерів безпеки – правил, яких слід дотримуватися у різних ситуаціях.

-Документи. Надавайте документи лише офіційним особам. Заздалегідь зробіть та збережіть копії найважливіших документів, у тому числі онлайн.

-Транспорт. Знайте, куди їдете, та повідомте про поїздку рідних чи друзів. Не сідайте в авто до незнайомих чи підозрілих людей. Вишліть рідним чи друзям номер транспортного засобу, яким пересуваєтеся.

-Допомога. Приймайте допомогу лише від людей та організацій, що заслуговують на довіру.

-Спілкування. Не віддавайте нікому  мобільний телефон чи інші засоби зв’язку. Будьте обачними та обережними при спілкуванні з незнайомцями.

0Зв’язок. Підтримуйте постійний зв’язок із рідними, друзями, колегами. Повідомляйте про будь-які зміни  свого маршруту, місця проживання чи роботи. Домовтеся з ними про кодове слово або фразу, які повідомлять, що ви в небезпеці.

За період з 2015 по 2021 рік в Луганській області Мінсоцполітики встановлено 47 статусів осіб, які постраждали від торгівлі людьми. За формами, переважна більшість складає трудова та сексуальна експлуатації.

У разі запитань, зателефонуйте на Гарячу лінію з консультування мігрантів в Україні з мобільного «527».

Консультанти Гарячої лінії порадять, як діяти в різних ситуаціях, на що звернути увагу та як убезпечитися під час пошуку транспорту, житла чи роботи. Дзвінки анонімні та безкоштовні з мобільного телефону в Україні. Лінія працює щодня з 8:00 до 20:00.