Прес-центр30 вересня 2022, 10:09

30 вересня – День усиновлення в Україні

Цей день – це свято всіх усиновлювачів, опікунів, прийомних батьків, батьків-вихователів, що прийняли до своїх родин дітей, які за різних обставин втратили рідні сім’ї.

Сьогодні, в час, коли країну сколихнула війна, подвиг людей, які приймають в свою сім’ю дітей, позбавлених батьківської опіки, стає в один ряд із подвигом воїнів, які захищають нашу державу від ворогів. Безмежна подяка таким людям, які проявляють небайдужість та з відкритим серцем допомагають дітям, що потребують родинного тепла. Завдяки таким опікунам, майбутнє нашої країни в надійних руках, і кожна дитина, яку вони прихистили, отримає  любов та турботу, про яку мріяла, зростатиме на таких важливих цінностях європейського суспільства, як повага до людської гідності, свобода та мир.

Загальна кількість дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на первинному обліку в службах у справах дітей виконкомів міських, сільських та селищних рад області становить 1432 дитини.

У  зв'язку з військовою агресією рф проти України було вжито заходи  щодо тимчасового переміщення (евакуації) 175 дітей, які   перебували в закладах інституційного догляду,  до безпечної території.

Також з початку війни  евакуйовано 14 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується 114 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та  20 прийомних сімей, в яких виховується 36 дітей, до безпечних територій України. Два дитячі будинки сімейного типу, в яких виховується 14 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та дев’ять прийомних сімей, в яких виховується  11 дітей,  виїхали за межі України до інших держав до завершення воєнних дій на території області.

172 дитини-сироти та дитини, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в сім’ях опікунів/піклувальників, разом з опікунами/піклувальниками виїхали до безпечних районів України  та 45 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за кордон.

Незважаючи на складні умови в області вживаються заходи, спрямовані на підтримку усиновлення дітей.

Усиновити дитину, полюбити, виховати і виростити, як рідну – це надзвичайно важливий крок – це життєвий подвиг, адже бути батьками – це один із найважливіших обов’язків, який доводиться виконувати у житті, але водночас цікавий та гідний старань.