Прес-центр30 вересня 2019, 15:09

30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек

«Бібліотеки – традиційний осередок культури та обміну інформацією. Це потенційні майданчики для молодіжного руху в напрямі перетворення Луганщини на край з розвинутим соціокультурним середовищем», – вважає голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Віталій Комарницький.

Модернізація бібліотек є важливою інвестицією в осучаснення інфраструктури регіону і збагачення культурно-освітнього життя його жителів, що включає доступ кожного, а особливо соціально незахищених верств населення, до комп’ютерів, Інтернету – безмежного джерела інформації.

Про проблеми сільських бібліотек області, зокрема їхню спроможність залишатися громадськими інтелектуальними центрами, говорили учасники обласного бібліотечного форуму з елементами TED-x. Захід відбувся напередодні Всеукраїнського дня бібліотек у Біловодську, що відвідали  не лише бібліотекарі, а й медіаексперти, блогери, журналісти, правозахисники та молодіжні активісти.

Ініціювали форум Луганське обласне відділення Української бібліотечної асоціації та Луганська обласна універсальна наукова бібліотека (ЛОУНБ). Підтримали ідею і допомогли  з організацією Управління культури Луганської ОДА та Відділ культури виконавчого комітету Біловодської селищної ради.

Так, про ідеї, варті поширення та впровадження, говорили на форумі запрошені спікери. Левон Азізян, вікіпедист, зоо- та правозахисник, організатор конкурсу «Вікі любить пам'ятки» в Україні запропонував бібліотекарям альтернативу державному фінансуванню, зокрема участь у міжнародних грантових програмах, а також коротко окреслив етапи та шляхи поступового оновлення бібліотек. Прозвучала пропозиція запровадити цільове оподаткування – місцевий податок на бібліотеки, який встановлює сама громада. Такий механізм запустили у США, Польщі та Словаччині.

«Сила бібліотек у інформації. Молодь хоче навчатися, досліджувати можливості світу, приймати їх, усвідомлювати власну спроможність бути причетним до глобальних змін у регіоні. Але умова молодих людей – навчання має бути абсолютно оновленим, із залученням новітньої методики, урешті-решт, цікавим і потрібним для життя. Бібліотекарі можуть у цьому допомогти. Хоча ні, вони апріорі мають це робити», – поділилася модераторка TED-x та бібліотекарка ЛОУНБ Юлія Дубова.

Окрему дискусійну панель організатори влаштували для історій успіхів. Так, про поточні зміни та успішні проєкти у сфері культури Біловодщини в умовах ОТГ розповіла начальниця відділу культури виконкому Біловодської селищної ради Світлана Джуніч. Приклад, коли бібліотекар у селі – сила. Це про Бараниківську бібліотеку, якою опікується бібліотекарка Марина Приймак.

Відбулося на форумі й нагородження переможців Обласного конкурсу на кращий бренд бібліотеки. Перемогу здобула Старобільська центральна районна бібліотека.

Варто зазначити, що з метою розвитку та укріплення бібліотечної мережі в Луганській області, зокрема, реалізується Регіональна цільова комплексна програма розвитку сфери культури на 2019-2021 роки.