Прес-центр30 серпня 2022, 17:08

32 переміщених з Луганщини медичних заклади невдовзі запрацюють на нових площах, - Сергій Гайдай на відкриті у Дніпрі поліклініки Луганської обласної лікарні

Начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай взяв участь в урочистому відкритті консультативної поліклініки Луганської обласної клінічної лікарні у Дніпрі.

До широкомасштабного вторгнення рф лікарня у Сєвєродонецьку мала у своєму складі стаціонарні відділення загальної та судинної хірургії, ортопедо-травматології, урології та кардіології, надавала консультативно-діагностичні послуги за 19 напрямками.

Луганська обласна лікарня, як і 59 лікувально-профілактичних закладів області,  втратила місце своєї постійної роботи через військову агресію рф.

Втім попри всі негаразди, медичний заклад третинної ланки евакуювався та розпочинає свою роботу за адресою м.Дніпро, вул. Будівельників, 23. Це приміщення було повністю готове для його розташування

«Нажаль, найбільші та найзапекліші бої тривають на сході країни, сотні тисяч людей були вимушені виїхати. Нашою відповідальністю залишається піклування про земляків, де б вони не з находились. Саме тому ми сьогодні відкриваємо поліклініку обласної лікарні», – сказав Сергій Гайдай.

В.о. Генерального директора Луганської обласної лікарні Борис Загідько прокоментував, що до війни в оснащення закладу високотехнологічними медичними апаратами було вкладено понад чверть мільярда гривень. Лише завдяки особистій відповідальності працівників обласної лікарні, вдалось врятувати найбільш необхідне устаткування.

У свою чергу очільник області пригадав з якими складностями Луганщину було забезпечено апаратами штучної вентиляції легень для боротьби з COVID-19. За його словами зараз усе дороговартісне медобладнання вивозиться до Луганська та росії. Це є беззаперечним свідченням того, що окупанти за вісім років не спромоглися вийти на той рівень забезпечення лікарень, яке мала територія області, підконтрольна уряду.

Наразі евакуйований заклад відновлює роботу свого структурного підрозділу  «Консультативна поліклініка», що максимально відповідає вимогам організації роботи відділень поліклінічного рівня. Місто Дніпро стало тимчасовим прихистком для значної частини фахівців і співробітників обласної лікарні, а також декількох десятків тисяч вимушених переселенців області.

У поліклініці працює спеціалізований кабінет УЗД усіх органів і систем організму, в якому встановлений сучасний італійський апарат високого класу MyLab X 5. Він обладнаний набором спеціальних програм для кардіологічних, урологічних обстежень та досліджень щитоподібної залози. Цей апарат був отриманий від Товариства Червоного хреста і введений в експлуатацію 23 серпня.

А вже сьогодні до лікарні завітали представники Благодійного фонду «Help for Ukraine», які подарували гінекологічному відділенню апарат ультразвукової діагностики, а також спеціалізовані медінструменти.

За словами лікарів поліклініки, вони будуть раді бачити жителів Луганщини та Дніпра, яких готові забезпечити якісними медпослугами. Також триває робота з розгортання на базі поліклініки Обласного центру психічного здоров’я. Психологічна та психіатрична допомога пацієнтам має надаватись десятьма фахівцями, як на особистих прийомах так і під час online-консультацій.

Сергій Гайдай повідомив, що наразі ведеться робота по розгортанню усіх переміщених закладів, яких на цей час 32, у тому числі дев’ять закладів первинної ланки, шість закладів вторинної ланки та 17 закладів обласного підпорядкування.

Тривають відновлення роботи Луганської обласної дитячої клінічної лікарні у місті Лубни Полтавської області. Для укріплення матеріально-технічної бази закладу очікується отримання від Благодійного фонду «Help for Ukraine» гуманітарної допомоги у вигляді 12 багатофункціональних ліжок та інших виробів медичного призначення.