Прес-центр18 лютого 2020, 14:02

34 дитини в 13 сім’ях отримують підтримку від СОС Дитяче містечко, – брифінг

Спікером сьогоднішнього прес-брифінгу в облдержадміністрації стала директор Луганського обласного відділення Міжнародної благодійної організації Благодійний фонд СОС Дитяче містечко Людмила Харченко.

Вона зазначила, що у світі організація працює 70 років, в Україні –  16.

СОС Дитячі Містечка – єдина організація в Україні, що комплексно намагається вирішити проблему сирітства, працюючи не лише з наслідками, а й над профілактикою. «Якщо зберегти родину не вдається, то забезпечується повноцінна заміна, керуючись виключно інтересами дитини. Діти готуються до самостійного життя і підтримуються після досягнення ними повноліття», – наголосила доповідач.

У 136 країнах створено 550 Дитячих Містечок та 4 мільйони дітей та молоді отримали допомогу завдяки програмі СОС. А доля 90 % їх вихованців склалася успішно.

«Місія фонду в Україні – забезпечити право дитини на люблячу сім’ю, повагу та безпеку, підтримати вразливі родини», – сказала Людмила Харченко.

З початку бойових дій на Сході України фонд запровадив  проєкти надзвичайного реагування. Так, з  2015 року надавалася допомога сім’ям з дітьми до 3 років, що проживають у населених пунктах вздовж лінії розмежування.

Понад 75 тисяч осіб, у тому числі сім’ї переселенців з дітьми, отримали послуги та матеріальну підтримку. Основними донорами проєктів надзвичайного реагування виступили ЮНІСЕФ, Нідерландський Альянс Допомоги та Ініціатива «Папа для України».

Також сьогодні 13 сімей отримують підтримку, де виховується 34 дитини. У 2019 році відібрано і навчено перші п’ять патронатних сімей.

Одним з головних напрямів роботи є створення та поширення по всій країні центрів підтримки сім’ї. Сьогодні подібні центрі працюють у Сєвєродонецьку, Старобільську та Станиці Луганській.

Їх мета – допомога, супровід родин, які опинилися в скрутних життєвих обставинах, де є криза, мінімізація можливості передачі дітей до інтернату.

«Ми плануємо створити такі центри у Попасній, Щасті, Золотому. Там жителі області особливо потребують на гуманітарну, психологічну та іншу допомогу», – зауважила Людмила Харченко.

У найближчих планах фонду супровід в укріпленні родин, сімейна опіка, сприяння розвитку патронату, молодіжного напряму (соціальна адаптація дорослої дитини у житті), адвокація, державне приватне партнерство.