Прес-центр29 вересня 2022, 09:09

52 підприємства Луганщини скористалися державною програмою релокації, ще 20 подали заявки на підтримку, – Сергій Гайдай

«Близько 80 % суб’єктів господарювання евакуювалися з Луганщини та відмовилися мати справу з окупантом. Значна частина – це малий та середній бізнес. Багато хто виїхав самостійно. Промислові підприємства користуються програмою державної підтримки. Наразі ми вже маємо 52 позитивні приклади релокації з Луганщини. Заявки ще 20 представників бізнесу перебувають на розгляді та очікують на призначення компенсації», – повідомив начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

Він додав, що держава та органи влади на місцях допомагають знайти нові приміщення для ведення бізнесу на безпечній території, забезпечують перевезення обладнання на нову локацію, сприяють в розселенні працівників та пошуку нових співробітників, підтримці у відновленні логістики, закупівлі сировини та пошуку ринків збуту.

«В нас є приклади надуспішної релокації. Це коли лідери своєї галузі не лише змогли врятувати потужності, а й подбали про трудові колективи. Люди евакуйовані, працевлаштовані, а підприємство їм ще й винаймає житло. Хтось ще не відновив виробництво, чекає на обладнання, але налагоджує бізнес-зв’язки і виплачує співробітникам зарплати», – наголосив Сергій Гайдай.

Загалом вже 558 українських підприємств відновили роботу на нових місцях. Найчастіше переїжджають до Львівської області (25 %), Закарпатської (16 %), Чернівецької (11 %), Тернопільської (8 %), Дніпропетровської (7 %) та Івано-Франківської (7 %).

Державною програмою релокації може скористатися будь-який бізнес, незалежно від розміру. Для цього потрібно залишити заявку на онлайн-платформі https://prozorro.sale/marketplace_landing-page. Після опрацювання заявки бізнесу запропонують комплексний пакет державної підтримки.

Також зазначимо, що із надходженням новин про деокупацію українських територій спостерігається тенденція повернення бізнесів на попередні місця роботи.

Так, 609 підприємств відмовилися від раніше поданих заявок на релокацію, а 37 підприємств вже встигли повернутися на попереднє місце провадження діяльності.