Прес-центр5 травня 2018, 16:05

5 травня – Міжнародний день боротьби за права осіб з інвалідністю

Міжнародний день боротьби за права осіб з інвалідністю світова спільнота відзначає 5 травня. У цей день 1992 року люди з обмеженими можливостями з 17 країн одночасно провели перший Загальноєвропейський день боротьби за рівні права і проти дискримінації таких людей.

В управліннях соціального захисту населення Луганської області обліковуються та отримують належні види соціальних послуг та допомог близько 27,3 тисячі осіб з інвалідністю, в тому числі 1885 дітей з інвалідністю, 13 тисяч жінок з інвалідністю та 7,8 тисяч осіб з інвалідністю з числа внутрішньо переміщених осіб. Соціальні послуги особи з інвалідністю отримують в 15 територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг), всього на обслуговуванні перебувають більше ніж 3 тисячі таких людей. Діти з інвалідністю отримують послуги в
6 центрах соціальної реабілітації дітей з інвалідністю (ЦСРДІ), які підпорядковані міським радам та райдержадміністраціям, та 1 обласному центрі соціальної реабілітації дітей з інвалідністю «Відродження».

Станом на 1 квітня 2018 державну соціальну допомогу призначено 6668 особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю на суму 32275,03 тис. гривень. Допомога профінансована в повному обсязі. Заборгованість відсутня.

Декілька років діє Порядок забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації, прийнятий Урядом. Відповідно до цього особа з інвалідністю самостійно обирає завод-виробник і модель засобу реабілітації для забезпечення індивідуальних потреб з урахуванням медичних показань.

Із початку поточного року 16 осіб з інвалідністю було забезпечено технічними та іншими засобами реабілітації за кошти державного бюджету.

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України
від грудня 2016 облдержадміністрацією у лютому 2017 року розроблено та затверджено Обласний план заходів з виконання рекомендацій, викладених у заключних зауваженнях, наданих Комітетом ООН з прав осіб з інвалідністю, до першої доповіді України про виконання Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю на період до 2020 року.

В області проводиться відповідна робота, спрямована на створення належних умов життєдіяльності осіб з інвалідністю.

З метою забезпечення реалізації державної політики зі створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення в області розроблений обласний план заходів щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення на 2017-2021 роки «Безбар’єрна Луганщина».

Так, передбачено забезпечити обов’язкове врахування потреб осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення під час будівництва, реконструкції, реставрації, ремонту об’єктів громадського та цивільного призначення, благоустрою, дорожньо-транспортної інфраструктури.

Також в області проведено моніторинг стану забезпечення безбар’єрного доступу зазначеної категорії громадян до об’єктів області, які у першу чергу потребують обладнання засобами доступності.

Згідно з визначеною «дорожньою картою» місцевими комітетами доступності, із залученням головних архітекторів, громадських організацій осіб з інвалідністю обстежені адміністративні будівлі органів державної влади та місцевого самоврядування, соціального захисту населення, пенсійного фонду, закладів охорони здоров’я, освіти, залізничних вокзалів, автовокзалів і станцій, а також виборчих дільниць, багатоповерхових житлових будинків, де мешкають особи з інвалідністю на візках, дорожньо-тротуарної мережі населених пунктів. 

За результатами обстеження  складені паспорти доступності для осіб з інвалідністю до громадських будівель, сформовано перелік першочергових об’єктів, які є пріоритетними для забезпечення безбар’єрного доступу та визначено потребу в коштах для виконання відповідних робіт.

До Переліку включено 1292 об’єкта з визначенням по кожному об’єкту заходів для забезпечення доступності та орієнтовної потреби в коштах для  виконання відповідних робіт. Із загальної кількості обстежених об’єктів (1292) – повністю доступні 142 об’єкта (11 %), частково доступні – 940 об’єктів (73 %), не доступні – 210 об’єктів (16 %).

Облдержадміністрація активно співпрацює з громадськими організаціями, які опікуються питаннями соціального захисту осіб з інвалідністю, а саме: Луганською обласною організацією УТОС, Луганською Асоціацією організацій людей з інвалідністю, Луганською обласною організацією інвалідів «Всеукраїнська організація інвалідів «Союз організацій інвалідів України», Луганською обласною організацією УТОГ, громадською організацією «Центр підтримки інвалідів Луганщини», ГО «Ветерани Чорнобиля Луганщини», ГО «Центр підтримки інвалідів Луганщини», Луганською обласною молодіжною ГО інвалідів «Асоціація молодих інвалідів Східного-Донбасу – Схід», Сєвєродонецькою територіальною первинною організацією Українського товариства сліпих та іншими.