Прес-центр2 квітня 2021, 15:04

65 організаторам незаконного референдуму 2014 року, викритих СБУ, повідомлено про підозру, ще 30 засуджено

З початку 2021 року за матеріалами Головного управління Служби безпеки України в Донецькій та Луганській областях 65 організаторам фейкового референдуму 2014 року повідомлено про підозру. Ще 30 вже засуджено за посягання на територіальну цілісність та недоторканність України.    

Слідчі органів безпеки встановили, що у квітні 2014 року фігуранти добровільно сприяли проведенню протиправного голосування про створення так званої «Л\ДНР». Всупереч законодавству України на позачергових сесіях місцевих рад булоприйнято рішення щодо проведення фейкового волевиявлення та виділення приміщень для голосування. Керівники та члени «виборчих комісій» забезпечували організацію псевдореферендуму та підрахунок «результатів».

Серед підозрюваних – депутати Миронівської селищної ради, мешканці Лиманського району Донеччини, «суддя Жовтневого районного суду Луганська ЛНР», депутат «Народної Ради ЛНР 3 скликання», депутат Станичо-Луганської районної ради VI скликання, «заступник голови адміністрації м. Антрацит та Антрацитівського району».

Також суд визнав 30 фігурантів винними у вчинені кримінального правопорушення за ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України) Кримінального кодексу України.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

За інформацією ГУ СБ України в Донецькій та Луганській областях