Прес-центр22 червня 2020, 08:06

70 років – у світі, 25 – в Україні, з 2014 – Луганській області: підбито підсумки роботи польового офісу УВКБ ООН у м. Сєвєродонецьку

Засіданням «круглого столу» в представництві Агентства ООН у справах біженців у м. Сєвєродонецьку завершились заходи з відзначення 70-річчя від Дня заснування й 25-річчя діяльності УВКБ в Україні.

«У Луганській області тільки вимушених переселенців 800 тисяч, а ще тисячі мешканців так званої «сірої зони». Польовий офіс у Луганській області працює з 2014 року. За цей час  зроблено багато – від надання гуманітарної допомоги у період активних бойових дій до відновлення житла та благоустрою КПВВ «Станиця Луганська». Наші партнери - це Норвезька рада у справах біженців (NRC). Зараз у Луганській області вони реалізують лише юридичний компонент, а у 2015-2019 рр. були нашими партнерами i з відновлення житла. Фахівці з БФ «Право на захист» супроводжують позови, здійснюють моніторингові місії та ГМ «Пролiска» - займаються індивідуальним соціальним супроводом, наприклад, відновленням статусу особи, щоб людина змогла оформити собі соціальну допомогу», - розповіла радник з питань захисту Олександра Литвиненко.

Учасниками «круглого столу» стали представники органів влади, Прикордонної служби та організацій-партнерів, з якими співпрацює сєвєродонецький польовий офіс.

З подвійним святом співробітників УВКБ ООН привітала заступник голови облдержадміністрації Катерина Безгинська. Вона подякувала за усі реалізовані проєкти та зазначила:

«Цього року нам довелося зіткнутися з ще одним викликом - пандемією COVID-19 і ми вдячні, що УВКБ ООН у Луганській області долучилось й до вирішення цієї проблеми. Ви забезпечили соціальний супровід понад 2000 осіб, чий доступ до базових послуг було обмежено або повністю втрачено через карантинні заходи. Не кажучи вже про електровелосипеди для соціальних працівників, медиків, листонош і волонтерів, які під час карантину в умовах конфлікту продовжують надавати послуги людям похилого віку та особам з інвалідністю. Це неоціненний внесок».

Учасники заходу домовились продовжити співпрацю та визначили пріоритетні напрями надання гуманітарної і соціальної допомоги переселенцям і постраждалим від конфлікту в регіоні.

Довідково: УВКБ ООН було засновано після Другої світової війни для допомоги людям, переміщеним через конфлікт в Європі. Планувалося, що протягом трьох років Агентство завершить роботу і потім припинить свою діяльність, але навіть через 70 років УВКБ ООН все ще надає допомогу мільйонам біженців і внутрішньо переміщених осіб по всьому світу.

У щорічному звіті УВКБ ООН про Глобальних тенденції, говориться, що на кінець 2019 року було переміщено безпрецедентні 79,5 мільйонів чоловік.